Vaccin tegen kanker is geen miskleun

Hans van Maanen betwist in zijn stuk over de tien grootste miskleunen uit naam van de wetenschap in 2008 (Kennis, 27 december) het belang van vaccinatie tegen baarmoederhalskanker....

Na zorgvuldige weging van alle gegevens en onzekerheden verwacht de Gezondheidsraad dat met vaccinatie van jonge vrouwen op termijn enkele honderden gevallen van baarmoederhalskanker en circa honderd sterfgevallen per jaar extra kunnen worden voorkomen, dit in aanvulling op het goedlopende screeningsprogramma. Dat is een belangrijke verwachte gezondheidswinst, die goed scoort ten opzichte van andere vaccinaties. Ook achtte de commissie in haar, inmiddels door minister Klink overgenomen, advies een aanvaardbare kosteneffectiviteit haalbaar.

Van Maanen noemt andere vormen van kanker en andere aandoeningen die, zeker op hogere leeftijd, vaker voorkomen: borstkanker, darmkanker, longkanker, hart- en vaatziekten, longontsteking en gevolgen van valpartijen. Zo zijn er uiteraard nog veel meer problemen te noemen.

De Gezondheidsraad is de laatste om aan het belang van preventie van al deze aandoeningen te twijfelen. Er gebeurt mede dankzij de raad ook al veel aan. Bij deze andere aandoeningen gaat het vooral om gedragsverandering en screening, preventie door vaccinatie is hierbij niet mogelijk. Valpartijen vormen weer een ander probleem. Het gaat dan vooral om veiligheid thuis en in instellingen. Kortom, al deze problemen verdienen specifieke aandacht met maatwerk, naast en niet in plaats van elkaar.

Vaccinatie tegen (baarmoederhals)kanker is een nieuw thema dat, begrijpelijk, het nodige debat heeft opgeroepen, ook in de vakpers. Daarop heeft de adviescommissie, samengesteld uit topdeskundigen, vanuit verschillende vakgebieden, steeds zorgvuldig inhoudelijk gereageerd. Die zorgvuldigheid vinden we niet bij alle commentaren op het advies terug. Wie de stand van wetenschap wil kennen, leze daarom vooral het advies van de commissie zelf (www.gr.nl).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden