V test: de vleesloze Tomeato Burger

Een chef-kok die in de vleesvervangers duikt. Lekker? V proeft.

null Beeld
Beeld

Het is even zoeken in Albert Heijn XL, want de Tomeato Burger ligt dus niet bij de burgers. Niet bij de vleesburgers en niet bij de vleesvervangers. Misschien was het daarom ook wel te doen, bedenken we bij het proeven. Misschien was het wel een uitgekiende marketingstrategie: zorg dat de nieuwe Tomeato Burger van chef-kok Moshik Roth vooral niet bij de vleesvervangers komt. Zoek het bij de liefhebbers van een lekkere snack - beetje verantwoord, maar niet die hardcorevega's.

Dus ligt de burger in het schap bij de bapao's als een totaalpakket met broodje, plakje smeltkaas, zakje gefruite uitjes en zakje barbecuesaus voor 3,29 euro. In de smaken Classic en Mexican. Hoe lekker is dat?

V test

Op onregelmatige basis test of proeft V. Van lentewijn tot fietsroutes tot vleesvervangers.

McDonalds'sgevoel

Als je de burger kant-en-klaar geserveerd krijgt, zoals op de Huishoudbeurs of bij het restaurant van Moshik Roth, &samhoudplaces in Amsterdam, dan krijg je wel het McDonald'sgevoel. Zoet, zuur, vet, klef en bite in één hap, ja, dan kom je met de Tomeato Burger heus niet bedrogen uit. Zelfs zonder vlees, want dat is dus het geheim van deze burger: er zit geen spoortje vlees in, hij is gemaakt op basis van tomaat.

Maar het V-panel (met Marie Louise Schipper van de Volkskeuken, restaurantcriticus Mac van Dinther en ondergetekende) neemt de thuisvariant en proeft de kale burger, variant Classic, zonder pretpakket. De eerste indruk is zonder meer positief. Het ruikt naar lekker, het ziet eruit als vlees, mooie kleur, echt wel iets waar een carnivoor zijn tanden in wil zetten. Alleen valt het daarna tegen. Het buitenste laagje, dat krokant oogt, blijkt een los velletje waar je niet lekker doorheen bijt, maar dat aan je mond blijft plakken. De binnenkant is zacht, puree-achtig met een vleug koriander en komijn en vooral veel gedroogde tomatensmaak.

Slap fabrieksbroodje

Terug naar het McDonald's-gevoel, de totale burger met alles erop en eraan. Ook dat kan beter, vindt het panel. Een slap fabrieksbroodje, chemische kaas en gefruite uitjes die vrijwel meteen uit de verpakking zacht en taai worden. De saus krijgt het predicaat 'gemeen': heel veel rookaroma en verder mierzoet.

'Ik zou het zo niet kopen, met al die fabrieksspullen erbij', denkt Marie Louise Schipper. 'Dat maakt het maar onnodig duur. Ze hadden beter meer in de burger zelf kunnen investeren.'

'Merkwaardig', zegt Mac van Dinther, want Moshik Roth vindt hij wel een bijzondere kok die doorgaans goeie dingen maakt. Het lijkt er verdacht veel op dat dit product vooral is voorgekookt op de marketingafdeling van Albert Heijn die als supermarkt het alleenrecht op deze burger heeft en blijkbaar iets voor de flexitariër op de markt wilde zetten.

Bij deze doelgroep moet het ook wel blijven, want voor echte vegetariërs is er nog een kleine tegenvaller: de mozzarella in de burger bevat wel microbieel stremsel, maar het plakje smeltkaas niet.

Tomeato Burger Classic
& Samhoud Food
3,29 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden