Uruzgan-missie stuit op twijfel onder Australiërs

Minister van Defensie zaait verwarring bij bondgenoten...

SYDNEY De steun voor de Australische militaire missie in Afghanistan brokkelt langzaam af. Minister John Faulkner van Defensie liet woensdag weten dat wat hem betreft de soldaten zo snel mogelijk naar huis mogen. Zijn opmerking leidde bij de bondgenoten tot commotie, te meer daar de Verenigde Staten overwegen juist meer troepen naar Afghanistan te sturen.

De onlangs aangetreden minister van Defensie slikte die woorden later op de dag snel in. Zijn chef, premier Kevin Rudd, heeft altijd gezegd dat Australië de verplichtingen in Afghanistan zal nakomen. Tegen de Amerikaanse zender CNN verklaarde hij vorige maand: ‘Alle landen van goede wil moeten samen hun schouders onder de missie zetten.’ Via zijn woordvoerder liet Faulkner later op woensdag weten dat er van spoedige terugtrekking van de troepen geen sprake is.

De missie van de Australië in Afghanistan heeft zich voornamelijk in de publicitaire luwte afgespeeld. Australië heeft ongeveer 1.500 manschappen gelegerd, voornamelijk in Uruzgan, waar ze samen met de Nederlanders tegen de Taliban vechten.

In Nederland wordt elke missie uitvoerig in de Tweede Kamer besproken, maar in Australië beslist de regering of het leger wordt ingezet, zonder veel discussie in het parlement. Maar de twijfel over het nut van de missie neemt toe. Uit enquêtes blijkt dat er geen steun meer is voor het zenden van extra manschappen.

Tot nu toe zijn in Afghanistan elf Australische soldaten gesneuveld. Gisteren kwam een soldaat om op een militair kamp bij de stad Adelaide, waar een legereenheid met scherp oefende als voorbereiding op uitzending naar Afghanistan. Ook de corruptie bij de Afghaanse presidentsverkiezingen heeft de missie weinig goeds gedaan.

Faulkner heeft de legerleiding gevraagd wat de mogelijkheden zijn om de ‘belangrijke taak van het leger’ zo snel mogelijk te beëindigen. ‘Ik wil geen dag langer blijven dan nodig is.’ Faulkner deed zijn uitspraken vlak voor vertrek naar de Slowaakse hoofdstad Bratislava voor een ontmoeting met de ministers van Defensie van de NAVO-landen. Daar moet duidelijk worden wie het commando overneemt als Nederland zich in augustus 2010 terugtrekt. Australië heeft te kennen gegeven die rol niet op zich te willen nemen en hoopt dat Nederland langer actief blijft.

Dat Australië op heel korte termijn zal vertrekken, is uitgesloten. Het land had voor de verkiezingen van augustus 150 extra man gestuurd. Die blijven nu om ook bij de tweede ronde, op 7 november, de veiligheid te garanderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden