Uluru: 'Geniet ervan, maar klim er niet op'

SYDNEY Het is een mooie dag, niet te warm en er staat niet al te veel wind in de woestijn van Australië....

De Aboriginals willen de klimroute sluiten en aan die wens lijkt gehoor te worden gegeven. In het vorige week verschenen beheersplan staat dat het klimmen op termijn moet worden verboden. De minister van Milieu, Peter Garrett, heeft zich als zanger van de popband Midnight Oil hard gemaakt voor de Aboriginals. Officieel houdt hij zich als minister op de vlakte. Hij wacht de reacties af en hakt dan de knoop door.

Toeristen die het park nu bezoeken, wordt afgeraden de klim te doen. Een wandeling om de rots (9 kilometer) is beter. De plek is heilig en speelt een belangrijke rol in de droomtijd, de verhalen over het verleden. ‘Geniet ervan, verbaas je erover, maar klim er niet op. Je kunt Uluru vergelijken met een kerk. Daar klim je toch ook niet op’, zegt parkwachter Rown Foley, van Aboriginal afkomst.

De wens van de Aboriginals wordt halfslachtig nageleefd. Er ligt een ketting langs het pad en op het vlakkere deel leiden witte strepen naar het hoogste punt. Het wordt de wandelaar gemakkelijk gemaakt en de ene wandelaar trekt de andere aan. Jaarlijks klimmen 100 duizend van de 350 duizend bezoekers naar de top. De rots, 450 kilometer van Alice Springs, is een toeristisch hoogtepunt in Australië.

Er zijn ook niet-religieuze argumenten voor sluiting. De tocht is niet echt eenvoudig. Er zijn meer dan dertig wandelaars omgekomen bij het beklimmen, meestal door een hartaanval. Bij extreme hitte of harde wind is het al verboden om naar boven te gaan. Bovendien is op de top geen toilet en daarom doen veel wandelaars in het wilde weg hun behoefte, waardoor de waterbronnen langs de rots vervuild raken.

Het idee de rots voor altijd te sluiten, valt niet bij iedereen goed. De rots is een symbool van heel Australië en niet van één stam. Minister-president Kevin Rudd vindt het voorstel vergaand. ‘Het zou toch jammer zijn als Australiërs en hun gasten die ervaring niet meer kunnen beleven’, zei hij.

Marc van den Broek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden