Ultrarechts in Amerika gebruikt Geert Wilders

‘Rolmodel’ Geert moet radicaliseringsproces in de VS verder aanwakkeren met speech op 11 september...

Willem Post

Op het eerste gezicht moet ik Geert Wilders feliciteren. Tot voor kort werd hij vanwege zijn anti-islam uitlatingen zelfs door conservatieve Fox-commentatoren als Glenn Beck en Charles Krauthammer als te radicaal afgeserveerd. Maar in ultrarechtse kringen is men steeds in hem blijven geloven. Wilders is immers eindelijk eens een politicus die de schokkende ‘waarheid’ durft te verkondigen over de levensgevaarlijke politieke islam-ideologie.

En zie daar, op 11 september mag hij op een protestdemonstratie als enige niet-Amerikaan zijn woede uiten over de ‘monsterlijke megamoskee’ die zal worden gebouwd op Ground Zero. Zijn organiserende Amerikaanse aanhangers van Stop Islamization Now stellen hem graag ten voorbeeld aan rechtse Republikeinen als Newt Gingrich en John Bolton. Zij zullen ook spreken, zijn eveneens tegen de moskee maar bezigen nog niet de extreme taal van Wilders. ‘Hopelijk worden zij als Geert, en dan kan een van hen onze leider worden’, zo luidt de boodschap van de rabiate waakhondgroepering.

Vooralsnog wordt Wilders en niet een van hen de grote ster in New York. ‘Rolmodel’ Geert moet het radicaliseringsproces in de Verenigde Staten verder aanwakkeren met een stevige speech. Dat wordt van hem verwacht. Hij heeft in ultrarechtse kringen welhaast de status van een halfgod verkregen. Hij sluit geen compromissen, en dat kun je van een messias ook niet verwachten.

Wilders en vrienden hebben de wind mee. In de Verenigde Staten woedt een keiharde verkiezingsstrijd waar geen middel geschuwd wordt. De Republikeinen hebben het moskee-issue als reuze stemmentrekker ontdekt door in te spelen op de terroristenangst onder het grote publiek. De krantenkop ‘Islamitische terroristen op heilige grond’ is maar een van de mediamanipulaties van de laatste weken.

De moskee wordt in werkelijkheid een islamitisch gemeenschapscentrum waar iedereen welkom is. Het centrum komt op een paar honderd meter van de locatie van de voormalige Twin Towers en wordt ook niet op heilige grond gebouwd. Dichterbij bevinden zich een stripclub en diverse andere etablissementen die je doorgaans niet op heilige grond aantreft.

Het Republikeinse partijbestuur heeft zijn politici opgeroepen zoveel mogelijk te spreken over het moskee-issue teneinde de Democraten en zeker ook president Obama maximaal te beschadigen. En nu dus ook Wilders versus Obama.

De jeugd van Obama in islamitisch Indonesië is een ideaal gegeven om hem zo veel en zo vaak mogelijk zwart te maken. Waar president Bush kort na 11 september 2001 een scherp onderscheid maakte tussen gewelddadige islamitische terroristen en gewone, gematigde moslims ligt dat voor de ‘verdachte’ Obama een stuk moeilijker.

Onze Nederlandse regeringspoliticus laat zich in wezen dus inpalmen voor intern Amerikaans gebruik en bemoeit zich ook nog eens met de scheiding tussen de Amerikaanse kerk en staat. Wilders gaat naar New York op uitnodiging van een organisatie waarvan de oprichters de meest beledigende taal uitslaan. Een hunner roept zelfs op tot een burgeroorlog en het vermoorden van iedereen die het niet met hem eens is.

Ik kan nog wel begrijpen dat Wilders als een echte politicus zoveel mogelijk applaus wil oogsten. Maar niet tegen iedere prijs. Uiteraard heeft hij het recht overal te zeggen wat hij wil. Maar niet op uitnodiging van een haatgroepering. Lees de blogs van Pamela Geller en John Joseph Jay er maar op na. Wilders is hun politieke heiland.

Soms komt er een moment in het leven dat je je beste vrienden moet laten vallen. Dat moment is nu aangebroken. Als door al het gekrakeel de bouw van het gemeenschapscentrum niet doorgaat, heeft Bin Laden in feite gewonnen.

De geestelijk leider van het New Yorkse centrum, die nota bene als eerste door president Bush op buitenlandmissie is gestuurd teneinde de gematigde islam te verkondigen, mag van Wilders en de zijnen geen bruggenbouwersproject verwezenlijken. De impliciete boodschap luidt dan dat de gematigde islam niet bestaat en dat de westerse wereld in feite in oorlog is met 1,5 miljard moslims op deze aarde. Dat is de wereld op zijn kop. Het is treurig dat een Nederlandse politicus meewerkt om dat beeld te creëren.

Na 11/9 heb ik uitgebreid rond gekeken op de rampplek. Wat mij trof, was de eensgezindheid, de united we stand mentaliteit. ‘De ruggengraat van New York is van staal, en blijf met je poten van onze moslims af’, riep burgemeester Giuliani. Ik wens nog steeds de echo’s van die woorden te horen en niet de haattaal van de sprekers op 11 september.

Willem Post
De auteur is Amerikadeskundige bij Instituut Clingendael. Hij signaleert dat PVV-leider Geert Wilders in Amerikaanse ultrarechtse kringen welhaast de status van een halfgod heeft verkregen. Zij zoeken in eigen kring een evenknie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden