Uit eten

Waar eten we?..

Waarom?

Proeven van Kunst heet het culinair evenement dat vorige week in negenrestaurants in Tilburg en omgeving is begonnen. Lokale kunstenaarsontwerpen borden waarop koks een menu opdienen. Na afloop mag de gast zijnbord mee naar huis nemen. Alle borden staan op de websiteproevenvankunst.nl. Wij vonden dat van Bij Wijze van Klijsen het mooist.

Hoe zitten we erbij?

Het restaurant van kok Peter Klijsen is gevestigd aan de Heuvel, hetuitgaanscentrum van Tilburg. In het interieur overheerst het wit van dewanden en het plafond. Op de vloer ligt auberginekleurig tapijt, tegen detwee lange muren staan blauwe banken met grote spiegels erboven. Op detafels staat ons bord al klaar: een schilderij van oesters tegen een blauweachtergrond van kunstenares Trix van Hoof, die in een vorig leven zelf eenrestaurant uitbaatte op deze plek. Aan de muur hangt het origineel.

Wat eten we?

Een half dozijn oesters (vanwege het bord); kreeftensoep metécrevissestaartjes en bieslookroom; op de huid gebakken doradefilet metbeurre blanc verrijkt met roze pepers; parfait van koffie met stroop vanPedro Ximinez (sherry).

Smaakt het?

De oesters zijn prima - moeilijk verkeerd te doen ook. De soep wordtheet opgediend en is lekker romig, maar mist de intense smaak die echtgoede kreeftensoep kan hebben. De lollige staartjes van de écrevisses,rivierkreeftjes, zijn mals en sappig.

Daarna valt een grote stilte. De paar gasten die er zaten toen wijbinnenkwamen, zijn na half tien vertrokken, zodat we in een gapend legezaak zitten. We zijn gezellig genoeg van onszelf, maar het geeft altijd eenongemakkelijk gevoel de enige gasten te zijn.

Met verder niks omhanden zou je verwachten dat de kok ons eten in eenhandomdraai op tafel zet, maar het omgekeerde gebeurt: hoofd- en nagerechtkomen zo traag naar ons toe dat het lijkt alsof ze met de bus uit de anderekant van Tilburg moeten komen. En ze lossen de belofte van het langewachten niet in.

Het hoofdgerecht bestaat uit twee kleine visfilets op een hoopjegepelde tomaten met spinazie. De glimmende, doorzichtige zoute saus lijktniet eens op beurre blanc, laat staan dat hij ernaar smaakt.

Het toetje is een omgekeerd ijshoorntje van parfait, luchtig ijs opbasis van geklopte room. Dat kan erg lekker zijn, maar dan moet het op tijduit de vriezer worden gehaald. Dat is met ons ijs niet gebeurd, waardoorhet keihard is. De stroop zit zo stevig aan het bord geplakt dat we het metonze lepel eraf moeten schrapen.

Hoe is de bediening?

De gastheer en gastvrouw lummelen wat aan de bar en lijken zich net zoongemakkelijk te voelen als wij. Verder doen ze het keurig.

Wat kost het?

Per persoon 55,75 euro, zonder drank - maar met bord.

Komen we terug?

Laten we zeggen dat Bij Wijze van Klijsen meer indruk maakt mét hetbord dan óp het bord. Proeven van Kunst, dat op de laatste Horecava deInnovation Award won, duurt nog tot oktober in Tilburg en doet in de loopvan het jaar ook tal van andere steden aan.

Mac van Dinther

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden