Uit de handel wegens aanwezige gifstoffen: zijn abrikozenpitten echt zo gevaarlijk?

Eet Wijzer

Abrikozenpitten zijn uit de handel genomen vanwege giftig blauwzuur (cyanide). Maar hoe gevaarlijk zijn ze?

We weten vaak niet dat heel veel 'gewone' voedingsmiddelen natuurlijke gifstoffen bevatten, zoals deze abrikozenpitten. Beeld Thinkstock

Zijn er naast abrikozenpitten meer riskante voedingsmiddelen?

We maken ons druk over bestrijdingsmiddelen, maar weten vaak niet dat heel veel 'gewone' voedingsmiddelen natuurlijke gifstoffen bevatten. Die zitten erin om te voorkomen dat ze worden opgegeten, voordat ze zich kunnen voortplanten. Alleen mensen zijn dom genoeg om dat dan toch te doen.

Zoals pitten?

Klopt. Cyanide zit bijvoorbeeld ook in bittere amandelen, pruimen-, avocado-, druiven- en kersenpitten, in appel- en perenpitten en in pitten van vlierbessen, perziken en nectarines.

Prijs: varieert
Oordeel: ****
Verkrijgbaar: elke supermarkt/groentewinkel

Is dat fruit daardoor ongezond?

Nee hoor. Cyanide komt pas vrij als de pit wordt fijngemaakt: meestal spugen we die pitten uit of slikken we ze geheel door. Bovendien verdwijnt blauwzuur door verhitting. Je kunt dus rustig vlierbessenjam eten.

Pff, niks aan de hand dus.

Tenzij je idiote gezondheidstrends op internet gaat volgen, zoals het fijnmalen van 'gezonde' avocadopitten. Of wanneer je elke dag fijngemalen lijnzaad door een smoothie doet (een theelepel lijnzaad door de muesli is prima). Gelukkig is lijnzaadolie vrijwel cyanideloos. In bitterkoekjes en marsepein zitten weliswaar bittere amandelen, maar zo weinig dat niemand daar ziek van wordt.

En andere voedingsmiddelen?

Natuurlijke gifstoffen zitten bijvoorbeeld in cassave, rauwe paddenstoelen, aardappels, bonen, onrijpe tomaten, kaneel, aardappels met groene plekken, rauwe aubergines en rabarber.

Oeps. Hoe erg is dat?

Dat hangt er vooral vanaf hoe we zulke voedingsmiddelen klaarmaken. De meeste van deze giftige stoffen verdwijnen door verhitting. Tenzij je een 'raw foodie' bent, is er niks aan de hand.

Maar dat geldt dus niet voor alles.

Nee. De gifstof tomatine in onrijpe, groene tomaten verdwijnt pas als de tomaten rijpen en rood (geel, oranje) kleuren. Ook de groene plekken en uitlopers van aardappels blijven giftig na koken.

En rabarber?

Rabarber smaakt zuur door oxaalzuur. Een beetje is prima, te veel is giftig. 'Volwassen' rabarberplanten bevatten (te) veel oxaalzuur. Het advies: eet alleen de stengels, tot de langste dag (21 juni).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.