Twintig klachten over intimidatie en aanranding op Defensie Academie

DEN BOSCH De militaire vakbond ACOM heeft inmiddels twintig klachten gekregen van cadetten en oud-cadetten die tijdens hun studie op de Nederlandse Defensie Academie in Breda last hadden van wangedrag door instructeurs en medestudenten....

Van onze verslaggever Raoul du Pré

De klachten gaan over voortdurend getreiter, intimidatie, racisme, aanranding en seksuele intimidatie. Veertien van de klagers zijn vrouwen. Bondsvoorzitter Jan Kleian hoopt dat minister van Defensie Van Middelkoop snel maatregelen neemt.

Kleian kwam vorige week al naar buiten met zeven klachten over de sfeer op de academie, waar onder meer de toekomstige officieren van de Nederlandse krijgsmacht worden opgeleid. Hij sprak van een cultuur waarin wangedrag ‘schering en inslag’ is. Enkele van de klagers zeggen met hun opleiding te zijn gestopt vanwege de sfeer. Defensie doet in zijn ogen te weinig om daar iets aan te veranderen: slachtoffers worden onvoldoende beschermd en hebben in zijn ogen niet genoeg mogelijkheden om misdragingen aan de kaak te stellen. Maatregelen tegen de daders blijven uit.

Kleian zegt geschrokken te zijn van veel reacties die hij deze week kreeg, ook vanuit de academie. ‘Mensen verwijten me dat ik er een kleuterschool van maak en dat cadetten alleen maar sterker worden van een beetje intimidatie. Ze zeggen dat instructeurs heel goed zelf in staat zijn om grenzen te stellen. Maar dat is nou precies het probleem: een instructeur mag nooit in z’n eentje bepalen wat de grenzen zijn. Daar hebben we in Nederland gewoon afspraken over.’

Minister Van Middelkoop van Defensie zou deze week met een reactie komen, maar stelde die vrijdag uit tot volgende week. Het is niet de eerste keer dat de heersende cultuur op de academie onder vuur ligt. Zo bleek onder andere in de jaren negentig uit uitgelekte documenten, dat officieren in opleiding zich beklaagden over antisemitisme, racisme en aanranding van vrouwelijke cadetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden