De GidsLust & liefde

Tweehonderd dates, maar niemand werd verliefd op Nick: ‘Ik zou arroganter moeten zijn. Maar hoe?’

null Beeld Saša Ostoja
Beeld Saša Ostoja

Nick (45): ‘Mijn leven lang ben ik ongewenst single. Zo’n tweehonderd vrouwen heb ik in de loop der jaren gesproken en gedatet, maar op een of andere manier lukt het me niet ze voor mij te interesseren. Steeds komt het op hetzelfde neer: ze vinden me aardig, maar nooit komt het tot seks of een relatie. Ik stel me wel eens voor hoe dat zal zijn, verliefd zijn op iemand die ook op mij verliefd is. Ik zou thuis op haar wachten, en dan een glas wijn voor haar inschenken, ik zou haar schouders masseren en haar verrassen met een weekendje uit. Naar Barcelona ofzo.

‘Twee mensen die hand in hand in de stad lopen, ik kijk er wel eens naar, het ziet er zo mooi en vredig uit. Alsof alles dan in rust is; een toestand van wederkerigheid, mysterieus en ondoorgrondelijk voor iemand als ik. Soms word ik er blij van, maar als ik in een sombere bui ben, lijd ik juist onder die ondoorgrondelijkheid. De laatste keer dat ik een afspraak had is alweer een tijdje geleden. Ze heette Marjolein, het was warm die dag. Ik droeg een jasje met daaronder een blauw-wit gestreept T-shirt, een lichte broek en espadrilles, waarvan ik wist dat die me goed stonden.

‘Van tevoren hadden we al behoorlijk veel gechat, wat vaak een nadeel is, want dan is het prille en het gretige er een beetje vanaf tegen de tijd dat je naast elkaar zit. Ik ben sowieso beter in schrijven dan in face-to-facecontact, waar zoveel meer factoren een rol spelen dan goed formuleren. Toch was ik niet bepaald zenuwachtig, ik oefende ook niet op een goede binnenkomer. Wees jezelf, sprak ik mezelf toe, en dat ging behoorlijk goed. Tot ik haar zag zitten, een vrolijke studentikoze vrouw, ik maakte een opmerking over het mooie weer, ze keek op en ik zag haar teleurstelling. Een schaduw over haar gezicht, daarna herstelde ze zich weer.

‘Ik heb nooit getwijfeld over mijn geaardheid, ben bovendien zelf vaak genoeg verliefd geweest, daar ligt het niet aan. Ik denk dat ik gewoon te verlegen ben en niet lang genoeg. Ik heb weleens een singlescoach geraadpleegd, die mensen indeelde op een schaal van 1 tot 5 waarbij 5 staat voor arrogant en 1 voor onzeker. Ze zei me dat ik een 1 was, en dat vrouwen van arrogantere mannen houden. Ik moest een beetje opschuiven naar een 3, dan had ik meer kans. Maar hoe doe je dat? Voor zover ik mijn gedrag kon aanpassen heb ik dat gedaan, ik heb geleerd vrouwen aan te kijken als ik tegen ze praat. Maar je karakter verander je niet zo makkelijk.

‘Ik begrijp het echt niet, ik kom uit een normaal gezin met warme ouders, heb een goede baan, hbo-opleiding, maar hoe minder het me lukt meisjes te boeien, hoe onzekerder en verlegener ik word. Er zijn toch wel meer zwaardere, verlegen mannen met een vriendin? Tien jaar geleden was ik stapelverliefd. Ze was een collega, als ze buiten rookte, zag ik haar vanaf mijn plek bij het raam. Op een dag gingen we met wat andere collega’s iets drinken en zij zei: wil je voortaan met mij meerijden naar werk, zodat we de kosten kunnen delen? Eindelijk was het eens een ander die het initiatief nam. Ik kon mijn geluk niet op.

‘Maar al snel bleek dat ik haar verkeerd had begrepen, want toen ik mijn dankbaarheid uitte met dinerbonnen en bloemen en een boekje over de stad waar we beiden woonden, zei ze: ik heb liever gewoon geld. Vanaf dat moment ging ze me uit de weg. Misschien heb ik te veel indruk willen maken, in de auto imiteerde ik de cynische humor van een collega die alle lachers op zijn hand heeft. Stom natuurlijk, maar op een of andere manier kwam het me voor of mijn leven ervan afhing. Heel pijnlijk, want verliefdheid laat zich niet als een lichtschakelaar uitschakelen. Ook toen ze me negeerde, bleef ik haar door de ruit zien als ze rookte.

‘Met Marjolein werd het nog een leuke middag, we hebben op het terras een biertje gedronken en gekletst. Ik had eens gehoord dat een vrouw wil zoenen als ze van je ogen naar je mond kijkt. Maar Marjoleins gezicht liet zich niet lezen. Toen ik haar naar huis bracht draaide ze zich om en zei ze: toedeloe. Bij een volgende afspraak merkte ik dat ze over mijn schouder naar andere mannen keek en dat was de laatste keer dat we elkaar zagen. Jammer. Ik mocht haar wel, maar op mijn vakantie was ik nog meer aangekomen. Eigenlijk ben ik nog steeds maagd, op mijn 45ste. Ik ben weleens vluchtig naar bed geweest met een andere collega, maar we waren allebei heel dronken en het duurde zo kort dat het niet eens intiem was.

‘Het meest verlang ik naar een arm om mijn schouder, als je zoals ik al zo lang niet meer iemand gevoeld hebt, schrik je van iedere toevallige nabijheid en aanraking. Om niet ook nog mensenschuw te worden ben ik op salsadansen gegaan, want dan leer je wel vrouwen vasthouden, maar dat was met mijn gebrek aan ritmegevoel geen goede keuze. Het klinkt alsof ik alleen maar triest ben, wat niet zo is. Maar ik begrijp het gewoon niet. Mijn broer heeft wel relaties gehad, hij heeft ook een kind, en mij lukt niks. Ik heb alle vormen van hulp geprobeerd, ben zelfs een keer naar een prostituee geweest om wat ervaring op te doen, maar niks werkt.

‘Ik blijf mijn verlegen zelf in een wereld waarin succes verbonden is aan een groot zelfbewustzijn. Het is raar om ingehaald te worden door vrienden en collega’s jonger dan ik. Nog maar kortgeleden waren het kennissen van tien jaar jonger die gingen samenwonen en kinderen kregen, nu zijn het al kennissen van twintig jaar jonger die trouwen. Tussen die tweehonderd vrouwen zat niemand die verliefd op mij werd. Hoeveel meer nog tot ik haar vind, zal ik haar ooit vinden?’

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Nick ­gefingeerd.

Ook geïnterviewd worden? Mail een korte toelichting naar lust@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden