Twee Nederlandse koks op internationale toplijst restaurants; Librije stijgt flink

De Librije van kok Jonnie Boer is het enige Nederlandse restaurant in de nieuwste editie van de toonaangevende lijst 'The World's 50 Best Restaurants'. Wel staat het restaurant Amber van de Zeeuwse kok Richard Ekkebus in de top-50, al moet men voor zijn kunsten afreizen naar Hongkong. De lijst wordt aangevoerd door het Italiaanse restaurant Osteria Francescana.

Jonnie en Thérèse Boer in de Librije in Zwolle.Beeld anp

De Librije in Zwolle, dat dit jaar ook de Nederlandse Lekker-lijst topte, is gestegen van positie 71 naar 38 in de lijst. De jury van de lijst noemt kok Jonnie Boer en gastvrouw Thérèse een 'charismatisch koppel dat vooroploopt in de moderne Nederlandse keuken'. Ook de locatie waar het restaurant sinds vorig jaar huist, wordt geroemd. De gasten dineren op de overkoepelde binnenplaats van een voormalige gevangenis.

Het Librije-duo woonde gisteravond in New York de uitreiking van de prijs bij. De vijftig beste restaurants waren uitgenodigd, maar nog niet verwittigd over hun positie in de lijst. Na afloop van de uitreiking sprak het stel met vaksite Misset Horeca. 'We waren liever eerste geweest, maar dat zat er niet in dit jaar', grapt Jonnie Boer. 'We zorgen dat we deze plek houden, maar ik was ook blij geweest met de vijftigste plek.'

Beste van China

Richard Ekkebus is met plek 20 de hoogst genoteerde Nederlandse chef in de lijst. Hij stuurt Amber aan, een restaurant in Hongkong dat eerder dit jaar tot beste van China werd gekroond. De jury roemt Amber om haar hedendaagse keuken met een focus op kwaliteitsingrediënten. Aan Misset laat Ekkebus weten dat hij er 'niet van had durven dromen' om van de 24ste naar de 20ste plek te stijgen. Wel ziet hij nog altijd ruimte voor verbetering.

Beste ter wereld
Het beste restaurant ter wereld staat volgens de jury in het plaatsje Modena in Italië. In restaurant Osteria Francescana toont chefkok Massimo Bottura volgens de jury zijn 'voortdurende creativiteit, geweldige vaardigheden, ongebreidelde passie en een krachtig doorzettingsvermogen om met mogelijkheden te spelen.' Het restaurant is bij het grote publiek ook bekend van het eerste seizoen van de documentaireserie Chef's Table. Het is de eerste keer dat Osteria Francescana op de toppositie staat. Het verdreef het Spaanse El Celler de Can Roca naar de tweede plek.

De lijst wordt samengesteld door meer dan duizend experts wereldwijd, allen werkzaam in de gastronomische sector. Deze zijn verdeeld in 27 regionale panels waarin 36 mensen zetelen. Al deze panels kiezen hun zeven 'beste restaurant-ervaringen', de lijst gaat dus niet louter om de beste maaltijd, maar bespreekt ook de wijnen en de entourage.

De top-10

1. Osteria Francescana, Italië
2. El Celler de Can Roca, Spanje
3. Eleven Madison Park, Verenigde Staten
4. Central, Peru
5. Noma, Denemarken
6. Mirazur, Frankrijk
7. Mugaritz, Spanje
8. Narisawa, Japan
9. Steirereck, Oostenrijk
10. Asador Etxebarri, Spanje

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden