Tutti-frutti-trifle


Ingrediënten


Voor 4 tot 6 personen
300 g tutti frutti
300 ml thee
3 eetl. suiker
ca. 175 g (gember)ontbijtkoek, in plakjes
5 eetl. rode port
1-2 theel. aardappelmeel
500 ml (biologische) vanillevla
200 ml slagroom
1 zakje slagroomversteviger
1 theel. kaneel
1 theel. cacao
extra: vierkante schaal/vorm van ca. 22x22 cm of ronde van 21-22 cm doorsnede


Voorbereiding (ca. 35 minuten + minstens 1 uur opstijven; kan 1 dag van tevoren):
1. Ontpit zo nodig de pruimen van de tutti-frutti, snijd grote vruchten doormidden of in vieren, zodat alle vruchten ongeveer de zelfde grootte hebben. Breng de tutti-frutti zachtjes aan de kook met de thee en 2 eetl. suiker. Kook de vruchten in ca. 20 minuten zacht. (Als je tijd hebt gehad om de tutti-fruti van te voren een paar uur in de week te zetten, is de kooktijd veel korter).
2. Bekleed intussen de bodem van de vorm met plakjes koek, vul de hoekjes op met losse stukjes. Druppel de port over de koekbodem.
3. Laat de tutti-frutti in een zeef goed uitlekken boven een andere pan en doe de vruchten in een kom. Meng 1-2 thee. aardappelmeel met een scheutje koud water tot een papje en roer dit door het lekvocht van de tutti-frutti. Breng het vocht al roerend aan de kook en blijf roeren tot het een lichtgebonden saus is. Schenk de saus bij de uitgelekte vruchten. (De samenstelling van tutti-frutti en de `droogte' kan per merk verschillen. Daardoor moet je de ene keer wat meer aardappelmeel gebruiken dan de andere keer. Begin voorzichtig, met 1 theelepel.)
4. Schep het tutti-fruttimengsel gelijkmatig over de koekbodem en laat helemaal afkoelen.
5. Klop de slagroom nèt stijf met 1 eetl. suiker en de slagroomversteviger. Giet de vanillevla over de tutti-frutti, strijk glad en schep er daarna de slagroom over. Strijk de slagroom ook mooi glad en zet de schaal minstens 4 uur in de koelkast.


Bereiding (5 minuten):
6. Meng de cacao met de kaneel en bestuif de trifle door een theezeefje met het mengsel. Maak eventueel mooie figuurtjes op de trifle door een paar kleine bladeren of een zelfgeknipte papieren sjabloon op de trifle te leggen, voordat je hem bestuift.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden