'Tussenpersonen aansprakelijk'

De tussenpersonen die de administratie voerden voor de van beleggingsfraude verdachte Hilversumse tennismecenas René van den Berg, worden aansprakelijk gesteld voor de veroorzaakte schade....

Van der Goen klaagt de vijf nu bekende, door Van den Berg genoemdetussenpersonen aan. In de terminologie van Van den Bergs beleggingsopzetworden ze ook wel 'rayonhoofden' genoemd.

De aanklacht kan omvangrijker worden, aangezien Van den Berg volgens decurator gebruikmaakte van minstens tien tussenpersonen.

Van den Berg zit vast in de koepelgevangenis in Haarlem, omdat hijvolgens de curator te weinig informatie verstrekt. Van een strafzaak tegenVan den Berg of zijn rayonhoofden is nog geen sprake. Wel heeft de curatoraangifte gedaan van oplichting van 1441 beleggers voor 125 miljoen euro.

Advocaat Van der Goen wil vermogen achterhalen waar de curator van Vanden Berg niet bij kan. Die kan alleen zoeken bij Van den Berg. Volgens Vander Goen zijn de tussenpersonen verantwoordelijk voor een aanzienlijk deelvan de verdwenen 125 miljoen euro. De advocaat wil ze aanpakken omdat zijillegaal als beleggersbedrijf zouden fungeren, colportage zouden verrichtenen zij zich schuldig zouden hebben gemaakt aan deelname aan piramidespelen.

Ook als de tussenpersonen te goeder trouw hebben gehandeld, zijn zevolgens Van der Goen aansprakelijk voor de geleden schade. 'Er zijn tweemogelijkheden: of er is sprake van opzet, of van grenzeloze naïviteit.Voor de rechter maakt dat geen verschil.'

Een van de aansprakelijk gestelden, tussenpersoon Truus O. uitGroningen, zegt dat ze zich niet bewust was dat ze rayonhoofd was. Eerderzei de Hilversummer Foeke Z. dat alleen zijn familie en beste vrienden opzijn lijst stonden.

Van der Goen treedt op namens vijf gedupeerden. Hij heeft ook eenproces lopen tegen Nina Brink vanwege schade door de beursgang van WorldOnline.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden