Turkse familie Gümüs poogt via rechter uitzetting te voorkomen

De Turkse familie Gümüs spant twee kort gedingen aan tegen het ministerie van Justitie, in een laatste poging uitzetting te voorkomen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De advocaat van de familie, F. Bruggink, acht de kans klein dat staatssecretaris Schmitz van Justitie alsnog een verblijfsvergunning verleent. Hij eist daarom in twee kort gedingen, die vrijdag dienen, dat de familie in Nederland mag wachten op de beslissingen die nog over twee bezwaarschriften moeten worden genomen.

Vader Gümüs, die kleermaker is, zegt al sinds 1990 in Nederland te hebben gewerkt, zodat hij zou voldoen aan de termijn van zes jaar die is vereist voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zegt dat de Turk 'bij lange na niet voldoet' aan de criteria voor het toekennen van een legale status. 'Gümüs heeft in 1994 een verzoek ingediend. Toen kon hij aannemelijk maken dat hij al twee jaar en tien maanden in Nederland had gewerkt. Hij haalt dus niet eens de helft van de benodigde zes jaar', aldus een woordvoerder.

De tijd die Gümüs na de aanvraag in Nederland heeft doorgebracht, telt niet mee. Hij werd hij niet eerder uitgezet omdat hij steeds nieuwe procedures aanspande.

Ondanks de overweldigende media-aandacht voor de zaak houdt staatssecretaris Schmitz van Justitie haar poot stijf. Zij weigert Gümüs, zijn vrouw en hun twee kinderen een verblijfsvergunning te verschaffen. Een noodkreet van de Amsterdamse burgemeester Patijn veranderde niets aan die opstelling.

De bewindsvrouw vreest dat een lankmoedige houding tot gevolg zal hebben dat veel meer families aanspraak maken op een legale status. In Amsterdam verkeren twintig gezinnen in een soortgelijke situatie, zo wees onderzoek in het bevolkingsregister uit. Landelijk zou het om vijftig à zestig families gaan. Het ministerie van Justitie verwerpt een generaal pardon.

In het verleden leek het erop dat de IND nog wel eens met de hand over het hart wilde strijken, als een zaak veel aandacht van de media kreeg. Zo werden twee Iraniërs die in mei van dit jaar in de kranten kwamen omdat ze na een hongerstaking dreigden zichzelf te verbranden, alsnog een nieuwe beoordeling toegezegd van hun asielaanvraag.

Maar de IND-woordvoerder bestrijdt dat publiciteit een herkansing voor vluchtelingen of illegalen kan opleveren. Ook in het geval van de Iraniërs was daar geen sprake van, zegt de woordvoerder. 'Het gaat er om of er nieuwe feiten zijn, en die waren er bij de twee Iraniërs. Zonder de hongerstaking hadden ze die nieuwe feiten ook naar voren kunnen brengen.

Het is beslist niet zo dat wij op grond van belangstelling van de pers een zaak gaan heroverwegen.'

Kleermaker Gümüs, die maandag een smeekbede richtte tot koningin Beatrix, heeft al aangekondigd met zijn gezin te zullen vertrekken als hij de kort gedingen verliest. Hij wil niet 'als een crimineel' door de politie worden opgehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.