Turken gaan vrij losjes om met ramadan

De ramadan, vastenmaand voor moslims, is begonnen. Een tijd voor bezinning; voelen hoe het is arm te zijn. Na zonsondergang is eten een sociale bezigheid....

Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. In die maandmogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, rokenen vrijen. De begin- en einddatum van de ramadan verandert jaarlijks, omdatde islamitische kalender de cyclus volgt van de maan.

Door het vasten en het bedwingen van andere behoeften, bezinnen moslimszich tijdens de ramadan op god. Ze vasten ook om te voelen hoe het is omarm te zijn. Tijdens de vastenmaand bidden moslims meer dan gebruikelijk.Ze geven geld aan minder bedeelden. De ramadan eindigt met het suikerfeest.

Marokkaanse moslims houden zich beter aan de ramadan dan Turkse, blijktuit 'Leefsituatie allochtone stedelingen', een onderzoek onder ruimdrieduizend Turken, Marokkanen, Antillianen en Surinamers. Van de Turkendeed ruim 60 procent alle dagen mee aan de ramadan. Bij de Marokkanen wasdat meer dan 80 procent. Van de Marokkanen vastte 3 procent niet, bijTurken 18 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.