Tropische groenten van Brabantse grond

Je hoeft niet ver te reizen om gezond en lekker van het land te kunnen eten. Intermezzo bezoekt bijzondere kwekerijen in Nederland....

Wat?
Heet. Broeierig. De lucht is zwaar van het vocht. Een mix van warme aarde, natte bladeren en iets ondefinieerbaar kruidigs prikkelt de neusgaten. Boven het hoofd hangen groen gespikkelde fleskalebassen te deinen. De grond is bezaaid met grote gele bloemen en kleine rode puntmutsjes van de corne di torre, de heetste peper ter wereld. Pas op voor de enorme, stekelige tongwwa-pompoenen! ‘Kijk’, wijst de gids, Sander Sanders, ‘daar zie je de sopropo-komkommers, tseetgwa en sponskalebassen. En hier is spontaan een moerasvegetatie van kangkong opgekomen. De Nieuw-Zeelandse spinazie en Surinaamse poi breiden zich ook elk jaar uit!’

Nee, we zijn niet in Thailand. Dit is Sprang-Capelle, gemeente Waalwijk, Noord-Brabant, waar Sanders in een kas van 1.200 vierkante meter groenten kweekt die je alleen in de tropen verwacht. Zijn klanten? Chinezen, Surinamers, Antillianen, Vietnamezen, Thai, Indonesiërs en steeds meer Nederlanders met een smaak voor exotische groenten. Ze krijgen een mandje mee en mogen zelf de kas in om te plukken wat ze nodig hebben. Bijna alles is biologisch: spuiten doet Sanders niet, hoogstens zet hij wat spintmijten uit om de gevoelige tongwwa’s te beschermen. Maar door de natuurlijke omgeving groeien de planten als tropische kool.

Buiten de kas liggen de pompoenvelden en de laan met slangkalebassen, waarvan de grote witte bloemen pas ’s avonds opengaan. Sanders kweekt wel tweehonderd soorten pompoenen in evenzovele maten, vormen en smaken. ‘Veel mensen kennen alleen die smakeloze reuze-Halloween-pompoenen of de kleine oranje Uchiki Kuri-pompoenen uit de supermarkt. Ik zeg dan altijd: maak eens pasta van spaghettipompoen, vul Jack be Little of Baby Boo-minipompoentjes met kruidig gehakt, maak een salade van de zoete, rode Musquée de Provence of stoof de vliegende schotels van jonge patisson met olijfolie en tijm!’ Naast pompoenen verkoopt Sanders, die gek is van pompoen, ook zaden van alle pompoensoorten: ‘De meeste doen het prima in de tuin.’ Hij heeft een cd met 1.642 pompoenrecepten uit de hele wereld samengesteld en – zijn trots – zelf een pompoenjam ontwikkeld.

Wie?
Sander Sanders is de vierde generatie Sanders die tuinbouw bedrijft. Zijn overgrootvader kweekte tabak, zijn grootvader Hollandse groenten, en in de jaren zestig is Sanders met zijn vader aan de paprika’s en pompoenen begonnen, aanvankelijk voor de Turkse gastarbeiders in de Langstraat. Sanders: ‘Ik was radio-amateur, en door mijn internationale contacten ben ik Duits, Engels, Russisch, Spaans en Frans gaan leren. Zo raakte ik geïnteresseerd in andere culturen en keukens. Toen de kas van de buurman, een tomatenteler, vrijkwam, greep ik mijn kans om uit te breiden naar exoten.’

Waar?
Sanders Pompoenen en Exoten, Wendelnesseweg Oost 32, NL-5161 ZA, Sprang-Capelle; tel. 0416-311640, www.s-sanders.nl; e-mail: info@s-sanders.nl. Rijd niet te snel, je bent er zo voorbij.

Wanneer
Sanders Pompoenen is van 14 augustus t/m begin november geopend op dinsdag, vrijdag en zaterdag 9-12 en 12-17 uur. Op zaterdag 21 en zaterdag 28 augustus om 11 en 14 uur organiseert Sanders speciale gratis rondleidingen voor Volkskrant-lezers, inclusief pompoenrecepten.

Proeven
Sander Sanders: ‘Mijn favorieten? Muskaatpompoenen. Een grote familie, maar allemaal even lekker. Hoewel: de muskaat-butternut, met zijn nootachtige smaak, is de topper. Die heeft ook een handzaam formaat. Jonge butternuts hoef je bovendien niet te schillen.’

Koken
Zomerse pompoenpannenkoekjes met basilicumroom (bijgerecht voor 4, hoofdgerecht voor 2)

Lekker met een groene salade!

250-300 g schoongemaakte oranje pompoen

50-75 g geschilde aardappel

4 eieren

zout, versgemalen peper

2 eetl. gemalen korianderzaad (ketoembar)

50 g amandelen of pijnboompitten, gehakt

1 teen knoflook

1 bosje basilicum

1 bosje platte peterselie

250 ml zure room

citroensap

boter en olijfolie om in te bakken

Voorbereiding:
1. Rasp de pompoen en aardappel met een grove scherpe rasp of in de keukenmachine. Doe ze in een ruime kom en roer de gehakte noten of pitten en de uitgeperste knoflook erdoor.

2. Klop de eieren los met zout, peper en koriander en meng ze door het aardappel-pompoenmengsel. Breng het ‘beslag’ flink pittig op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik koel en afgedekt weg.

Bereiding:
1. Hak de basilicum- en peterselieblaadjes fijn en meng ze door de zure room. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

2. Verhit een scheutje olijfolie met een klontje boter in een ruime koekenpan. Schep het pompoenmengsel nog even goed door. Schep met twee eetlepels 2 tot 3 bergjes pompoenmengsel in de pan, druk ze iets plat en bak ze op middelhoog vuur aan weerszijden goudbruin. Houd ze warm. Ga door tot je alle pompoen hebt gebruikt en geef er de basilicumroom bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden