Trends Campings verzamelen als suikerzakjes

Het was nooit zijn bedoeling een website met alle Franse campings op te zetten. Nell Westerlaken spreekt met een gelegenheidsondernemer....

Waar lastige pubers al niet goed voor zijn. Was de zoon van Johan Schuil uit Leiden op 15-jarige leeftijd een braaf jochie geweest, had Nederland nu waarschijnlijk een populaire website minder gehad.

Dat zat zo: al heel lang, ‘ongelooflijk lang’, volgens Johan Schuil (58), ‘wel 30 jaar misschien’, bezocht de familie Schuil in de zomervakantie een camping in de Jura, altijd dezelfde. Tot ze op een dag bij het reserveren te horen kregen dat ze niet meer welkom waren: hun zoon was het jaar ervoor te vervelend geweest.

‘Dus daar zaten we’, zegt Johan Schuil, ‘onze zoon zou niet eens meer meegaan dat jaar, maar wij moesten op zoek naar een andere camping.’ We schrijven 2000. ‘Op internet kon ik geen handig campingoverzicht vinden. Je kunt een gids kopen, maar op het net heb je meer foto’s. En een plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden.’

Mevrouw Schuil werd intussen ongeduldig – ‘internet was zo snel nog niet’. Toen Schuil – buiten de vakanties om project control manager– eindelijk een lijstje met van het net geplukte campings aan zijn echtgenote presenteerde, kwam de ‘lastige’ zoon weer in beeld. ‘Hij suggereerde het lijstje op het net te zetten.’ Aldus geschiedde, enthousiaste mailtjes volgden en vanaf die tijd werd het inventariseren van Franse campings als ‘het verzamelen van postzegels of suikerzakjes’.

Op Camping-Frankrijk.nl staan inmiddels zo’n 11.230 campings. Van boerenterreintjes achter de mestvaalt waar twee trekkerstenten kunnen staan, tot uitgestrekte vakantieparadijzen met kampeergelegenheid. In 2008 werd de site 3,8 miljoen keer bekeken.

Een forum en een chatbox volgden. Johan Schuil werkt nu samen met campingfrance.com, een site van de uitgever van de officiële Franse campingkaart. Hij beperkt zich tot een inventarisatie van campings, sitebezoekers kunnen commentaar en cijfers geven voor ‘hun’ camping.

Een overnamekandidaat heeft zich al gemeld, maar Johan en inmiddels ook echtgenote Tineke Schuil hebben besloten hun uit de hand gelopen hobby in eigen hand te houden. Intussen hebben ook sites over kamperen in Spanje, Oostenrijk en Nederland het licht gezien in huize Schuil: ‘maar ze trekken lang niet zoveel bezoek als de Franse’.

De camping in de Jura waar de familie niet meer welkom was, staat gewoon op de site. En elke zomer bezoekt het echtpaar meerdere campings om van gedachten te wisselen met de eigenaar. De ‘lastige’ puber is goed terechtgekomen. Software developer geworden. Desgevraagd voorziet hij zijn ouders van technische adviezen voor hun site.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden