Tot zijn tachtigste nog 'boodschappenjongen' voor het bedrijf

Met tenten en buffet ten trok Jan de Boer door het hele land voor feesten, sportfestijnen en nog veel meer waarvoor tijdelijk ruimte nodig was.

Peter de Waard
Archieffoto van Jan de Boer Beeld
Archieffoto van Jan de BoerBeeld

Zijn vader veroverde West-Friesland, hijzelf de rest van Nederland en zijn kinderen de wereld.

Jan de Boer speelde als tweede generatie een sleutelrol in de ontwikkeling van het bedrijf dat onder de naam De Boer Structures nu de grootste verhuurder van tenten en semi-permanente onderkomens in de wereld is geworden. Of het nu gaat om grote sportevenementen zoals Olympische Spelen en golfmajors, mega-exposities of congressen: als er ergens voor korte tijd extra ruimte nodig is, bouwt De Boer die bij - zo luxe en extravagant of zo simpel en goedkoop als wordt gewenst.

Jan de Boer overleed 13 januari in zijn woonplaats Alkmaar. Hij werd 94 jaar. In 1999 werd het bedrijf verkocht aan het Britse private-equitybedrijf 3i. In die periode ging De Boer ook tijdelijke accomodaties voor supermarkten, schouwburgen, opvangcentra en zelfs gevangenissen verhuren. Begin 2005 stapten de vijf zonen van De Boer uit het bedrijf, waarna 3i het tot ongenoegen van een tegenspartelende familie doorverkocht aan NPM Capital.

Jan de Boer werd geboren in Heerhugowaard, toen nog een klein lintdorpje in de kop van Noord-Holland. In 1924 verhuisde zijn vader naar Hensbroek, waar hij een drogisterij en koffiehuis overnam. Zijn jongste zoon Roland de Boer: 'Er waren toen nogal wat evenementen, vooral met paarden omdat iedereen er daar wel een van had. Vaak wilden de mensen wel iets nuttigen, maar dan stonden ze in de regen. Mijn grootvader kwam op het idee een dekzeiltje te spannen zodat iedereen droog stond. Dat werd daarna een kleine en vervolgens een grote tent. Zes jaar later kocht hij een circustent, die het begin werd van een groot tentenverhuurbedrijf.'

In 1936 kwam Jan de Boer als 14-jarige al in de zaak. Met zijn vrouw Gerie Woerdeman kreeg hij zes kinderen. Na hun dochter Gusta kwamen er de zonen Klaas, Frits, Jan, Cees en Roland, die allemaal in het bedrijf zouden gaan werken.

Na de oorlog kwam de gang er pas goed in. Roland de Boer zegt dat zijn vader met een vooroorlogse Packard met aanhangwagen door het land reed met zijn tenten. 'Dat was in een tijd dat er nog geen tunnels en amper bruggen waren. Een reis naar Brabant was een expeditie. Hij nam ook buffetten mee voor de feesten, zodat je hem eigenlijk de eerste cateraar kon noemen.' In de jaren zestig kreeg hij veel werk in de omgeving van Rotterdam, waar in de Botlek elke week wel ergens een nieuw bedrijf uit de grond werd gestampt. 'Elke cent die werd verdiend, ging in het bedrijf. Jan de Boer was een workaholic die in het weekeinde zelf het herstelwerk aan de auto's en tenten deed.'

Roland (hij heeft weer een eigen tentenbedrijf Intertent) noemt het feit dat Jan zijn vijf zonen wist te inspireren in zijn voetspoor te treden zijn grote kracht. Zij bouwden het bedrijf internationaal uit. 'Eén ging naar België en werd een Bourgondiër, de ander naar Duitsland en paste zich aan de pünktlichkeit aan.' In 1983 verhuisde het bedrijf naar Alkmaar. In 1993 nam De Boer Tenten het Britse tentenverhuurbedrijf Sporting Structures, marktleider in de VS en Groot-Brittannië in de verhuur van vip-ontvangsttenten, over.

Nadat zijn zoons de leiding hadden overgenomen - tot zijn 80ste was hij overigens als 'boodschappenjongen' nog actief - stortte hij zich op het verzamelen van klassieke auto's. Die werden ondergebracht in een voormalig bedrijfspand in Alkmaar. De oude Packard van zijn vader was de eerste auto. Maar hij kocht ook een Minerva uit 1913 en op zijn 90ste nog een Porsche Cayenne.

De uitvaart vond plaats in het eigen automuseum in Alkmaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden