Toprot

Elke maand verkent de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit. Deze maand: de wietkwekerij...

Zes weken zijn ze nu, de wietplanten van Tys. Als een volleerdtuinder begeeft hij zich tussen zijn planten. Voorzichtig, om deontluikende bloemen niet aan te raken. Gedecideerd, omdat er eenhoop werk is te verzetten. Door steeds enkele bakken teverschuiven, maakt hij loopgangetjes op de plantage, waar elkecentimeter wordt benut.

'Kijk uit voor de lampen', waarschuwt hij, half gebukt. Zijnvriendin Regina liep eens met haar krullenbol tegen zo'n400-wattlamp. De kapper dacht dat ze boven een gasvlam hadgehangen.

De achthonderd planten hebben bladvoeding nodig. 'Het kan nognet', zegt Tys. 'Vanaf volgende week gaan we een middel toevoegenom de groei van de toppen te stimuleren. Alle energie gaat dannaar de top. Ze gaan groeien met orkaankracht. Het blad is in dielaatste fase maar bijzaak.' De top, de bloem van de hennepplant:daar moet je het van hebben als kweker.

Voorzichtig tilt hij de bladeren op en bespuit ze aan deonderkant met een groot type plantenspuit. 'De bladmondjes zittenaan de onderkant. Door ze nu te spuiten, vermindert het risicoop schimmel.'

Hij controleert de ontluikende toppen op 'top-rot', eenuiterst besmettelijke plantenziekte die de hele oogst om zeep kanhelpen. Top- of budrot is een schimmel die via de binnenkant vande stam naar boven kruipt. De steeltjes van de bloemen wordendroog en de top verpulvert onder je vingers als je hem aanraakt.

'Als één plant het heeft, hebben ze het binnen een dag ofwat allemaal', zegt Tys. 'Kun je ze weggooien.' Sommige kwekerszijn banger voor toprot dan voor een politie-inval.

Maar alles is in orde. Hij wijst op de bloemen en de bovensteblaadjes. Er vormen zich al piepkleine witte kristalletjes. Purethc.

Nell Westerlaken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden