Topman Livedoor in Tokio gearresteerd

Takafumie Horie (33), de non-conformistische president-directeur van het Japanse internetbedrijf Livedoor, is maandagavond in Tokio gearresteerd op verdenking van schending van de Japanse aandelen en deviezenwet (Securities an Exchange Law)....

Op zijn weblog ontkent Horie alle beschuldigingen. Hem hangteen gevangenisstraf van een tot vijf jaar boven het hoofd of eengeldboete van tenminste 430 duizend dollar.

Precies een week geleden viel justitie het internetbedrijfLivedoor binnen, dat wordt verdacht van koersmanipulatie doordubieuze overnames en het verbloemen van de verliezen in 2004.De inval veroorzaakte paniek bij beleggers, die massaal huntechnologieaandelen dumpten. In een dag tijd verloor deNikkei-index 2,9 procent. Als gevolg van de verkoopgolf werd deaandelenhandel vorige week woensdag twintig minuten stilgelegd.

De beurs herstelde vorige week donderdag door een groot aantalkooporders. Maar het aandeel Livedoor, dat op een aparte lijstwerd gezet, verloor 64 procent en is nu nog maar 256 yen waard( 1,8 euro). Gevreesd wordt voor een bankroet.

Horie, schrijver van de bestseller The art of making 10billion Yen schokte Japan door zijn agressieve manier vanzakendoen. Begonnen in 1997 met een startkapitaal van 50 duizenddollar, maakte Livedoor onder de bezielende leiding van Horie deafgelopen jaren een spectaculaire groei door. Livedoor lijfdezeker vijftig internetgerelateerde bedrijven in. De expansieleverde Livedoor een marktwaarde op van zo'n 6 miljard dollar.

Vorig jaar deed Livedoor zelfs een mislukte poging hetgerenommeerde mediabedrijf Fuji TV over te nemen. In februarikondigde Horie opeens aan de grootste aandeelhouder te zijn inNippon Broadcasting Systems (NBS). En dat bedrijf bezat demeerderheid in Fuji TV. Deze deal werd niet alleen bekritiseerdomdat het om een vijandige overname ging, maar ook omdat Horiede NBS-aandelen had weten te bemachtigen buiten de beurs om.Horie gooide nog eens extra olie op het vuur door publiekelijkzijn minachting te tonen voor het ouderwetse Japansemedia-establishment. Twee maanden na zijn 'coup' tekende Horiede vrede en verkocht hij zijn aandelen NBS met forse winst. Inruil daarvoor investeerde Fuji TV in Livedoor en werden afsprakengemaakt om tot vergaande samenwerking te komen. Fuji TV overweegtinmiddels alle banden te verbreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden