Topbankier verdacht in bouwaffaire

Het Openbaar Ministerie in Duitsland is een onderzoek begonnen naar Carl von Boehm-Bezing, voormalig president-commissaris van het Duitse bouwconcern Philipp Holzmann....

Boehm-Bezing zou bij de redding van Holzmann, het op één na grootste bouwconcern van Duitsland, een verkeerde voorstelling van zaken hebben gegeven en de Duitse staat ernstig benadeeld hebben. Bouwer Holzmann raakte vorig jaar in financiële problemen en kon alleen worden gered door een overheidskrediet van 250 miljoen Duitse marken.

Bij de onderhandelingen over de redding van het bouwbedrijf zou Boehm-Bezing niet aannemeljk hebben kunnen maken dat er plotseling een verlies van 2,4 miljard mark was ontstaan. Bovendien verzweeg hij nieuwe verliezen en fouten van managers, aldus Der Spiegel.

Het blad beroept zich op uitlatingen van jurist Bernd Schneider, die de voormalige directievoorzitter Lothar Mayer vertegenwoordigde bij de procedures rondom het bouwbedrijf. Deutsche Bank, de werkgever van Boehm-Bezing en aandeelhouder van Holzmann, heeft laten weten dat haar directielid niets te verwijten valt.

Eerder dit jaar bevestigde de Duitse Justitie een bericht in Der Spiegel over een onderzoek naar de rol van voormalig bestuursvoorzitter Heinricht Binder van Holzmann. Ook in dat onderzoek gaat het om een onjuiste voorstelling van de financiële gang van zaken. Een woordvoerder van justitie verklaarde toen dat zeventien mensen onder verdenking staan. Onder hen de advocaat van Holz-mann, Heinz-Guenter Gondert.

Der Spiegel meldde indertijd dat bestuursvoorzitter Binder een accountantsonderzoek heeft vervalst. Tot verbazing van het accountant KPMG verklaarde Binder in mei vorig jaar dat de ommekeer bij zijn concern had plaatsgevonden. KPMG had in werkelijk-heid geconcludeerd dat 'men nog niet van een volledige ommekeer kan spreken'.

Deutsche Bank nam eind vorig jaar voor 1,5 miljard mark deel aan de reddingsoperatie voor Holzmann, die in totaal 4,3 miljard mark kostte. De redding van Holz-zmann kwam bondskanselier Gerhard Schröder op stevige kritiek te staan. Schröder zou ten onrechte hebben ingegrepen in de werking van de markt. Een faillissement van Holzmann zou hebben geleid tot het verlies van duizenden banen in de Duitse bouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden