Top over misbruik geestelijken

Paus en bisschoppen bijeen over seksexcessen in Ierland...

Met gebed en broederlijke handkussen is maandag in Vaticaanstad een opmerkelijke tweedaagse top van start gegaan tussen paus Benedictus XVI en 24 bisschoppen uit Ierland waarbij misbruik door Ierse geestelijken centraal staat. Kardinaal Sean Brady, aartsbisschop van Armagh, zei dat de bijeenkomst onderdeel is van ‘een reis van berouw, verzoening en vernieuwing’.

Aanleiding voor de top is de publicatie van een rapport van het Ierse ministerie van Justitie eind november. Dat beschreef seksueel misbruik van minderjarigen door priesters en andere geestelijken in het aartsbisdom Dublin. Het ging om misstanden uit de periode tussen 1975 en 2004.

Een commissie concludeerde dat de leiding van het aartsbisdom van Dublin het wangedrag van de geestelijken heeft toegedekt. Niet de rechten van de minderjarigen, maar de reputatie van de rooms-katholieke kerk en het voorkomen van schadevergoedingen zouden voorop hebben gestaan.

Sinds het rapport uitkwam, hebben vier Ierse bisschoppen bij de paus hun ontslag ingediend. Van een van hen is het aanvaard. De groep One in Four, waarin slachtoffers van seksueel misbruik door Ierse geestelijken zich hebben verenigd, heeft andere bisschoppen die de misstanden hebben toegedekt, opgeroepen ook op te stappen. Een van die bisschoppen is op de top in het Vaticaan aanwezig.

Daarnaast willen de slachtoffers dat het Vaticaan ook zijn verantwoordelijkheid neemt voor zijn ‘doofpotcultuur’. Zo zouden het Vaticaan en de nuntius (pauselijke ambassadeur) in Ierland zich achter diplomatieke regels hebben verscholen om niet mee te werken aan het Ierse onderzoek.

Het Vaticaan weigert commentaar over de top. In totaal staan drie zittingen met de paus gepland. Hierin geeft elke bisschop onder meer zijn kijk op en kennis van het misbruik van minderjarigen door Ierse geestelijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden