Tonijnsalade in plaats van de schoonmaak


Ingrediënten


Voor 1 tot 3 personen
350 gram vastkokende aardappelen
2 blikjes tonijn
1 blik (grote) witte bonen
1 blikje maïs
eventueel: diepvrieserwten
1 ui
1 rode of gele paprika
2 tenen knoflook
olie
azijn
verse kruiden
peper en zout


Ouderwets ideetje zeg, van de BBC. Het is voorjaar, dus wat doen we dan? Nou? Keukenkastjes schoonmaken! En of dat nog niet genoeg is: van alle potten, blikken, flessen en pakken de houdbaarheidsdatum controleren. Van alles wat daar niet overheen is, is vast iets lekkers te fabriceren, denken ze dan in Engeland.

Leve het voorjaar. Aan de schoonmaak, en aan het opruimen. Echte durfals proberen natuurlijk de potten en blikken uit die over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Geloof deze Volkskok: dat overleef je soms gemakkelijk!

Maar al dat gepoets is natuurlijk zonde van het voorjaar. Als er al eens een kastje moet worden schoongeveegd, sopt de Volkskok dat wel een keer op de regenachtigste dag van het jaar, of een dag die daarbij in de buurt komt. Bij voorjaarsweer gaan wij namelijk zo snel mogelijk naar buiten.

Daarom "de verloofde" maar weer eens gevraagd zijn favoriete tonijnsalade op de tuintafel te toveren. De witte wijn voor erbij trekt de Volkskok wel open, terwijl er aan de salade wordt gewerkt. Dat schept toch een band. Tonijnsalade, genoeg voor een luie lunch voor drie. En werp grote eters gerust nog wat stokbrood of toast toe. En nu: aan het werk!

Boen de aardappels goed schoon. Schil ze niet. En snijd ze in ongeveer even grote, hapklare stukken.

Kook ze in water met wat zout in 10 tot 15 minuten beetgaar. Spoel ze af met koud water, zodat ze niet "doorkoken". (Kook desgewenst de laatste vijf minuten een hand diepgevroren erwten mee.)

Laat de blikjes tonijn, maïs en de witte bonen uitlekken.

Snipper de uien.

Snijd de paprika in reepjes.

Maak de sla schoon.

Doe alle ingrediënten in een mooie kom en schep goed door.

Maak een dressing van de olijfolie, de (balsamico-)azijn, de knoflook, en peper en zout uit de molen en giet die over de salade.

Garneer met verse kruiden als rozemarijn, tijm en peterselie (als ze al uit de tuin komen: goed spoelen).

Liefst buiten opeten. Maar binnen kan ook.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.