Tom Cruise, Scientology en het project voor 11/9

Tom Cruise kan alles. In 1986 vloog hij in Top Gun straaljagers en stal wereldwijd miljoenen harten. Dit jaar redde hij de aarde in War of the Worlds....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

En gevoed door zijn geloof, Scientology, kan hij dezer dagen de wereld aan. Van religieus-geïnspireerde blijdschap danste hij op de bank van TV-presentratice Oprah Winfrey. Verliefder dan ooit schreeuwt hij van de daken hoe leuk actrice Katie Holmes, zijn nieuwe vlam, wel niet is. Allemaal dankzij Scientology.

Het geloof van Cruise leek onschuldig, vermakelijk zelfs. Maar dat is het niet meer. Nadat hij zichzelf belachelijk maakte met opmerkingen over post-natale-depressie, die volgens critici veel schade aanrichtten, blijken Cruise en Scientology twijfelachtige banden te hebben met een New Yorkse politica en een project dat reddingswerkers bijstond na de aanslagen van 11/9.

De New York Post onthulde dat gemeenteraadslid Margarita Lopez zich niet alleen heeft ontwikkeld tot supporter van een omstreden, semi-medische Scientology centrum. Lopez zorgde ook dat het New York Rescue Workers Detoxification Project gemeente-fondsen kreeg en bijna 100 duizend dollar aan campagnegeld ontving van de kerk van L. Ron Hubbard.

Dat is pikant, omdat Lopez stadsdeel-voorzitter van Manhattan hoopt te worden. De vraag is of het een illegale of onethische voor-wat-hoort-wat-regeling was tussen de Democrate en de kerk.

Het omstreden centrum is mede opgezet met geld van Tom Cruise. Tot vorig jaar werd het uitsluitend met private giften gefinancierd, maar toen stroomden opeens tienduizenden gemeentedollars naar het project. Lopez heeft zich ook praktisch ontwikkeld tot parttime woordvoerster van het centrum.

Scientology timmert in Amerika aan de weg, mede door filmsterren als John Travolta en vooral de dolenthousiaste Cruise. Maar in de New Yorkse politiek had de religie geen rol gespeeld. Tot nu toe.

De onafhankelijke waakhond Common Cause, die politieke donaties in de gaten houdt, uitte zorg over de banden tussen Lopez en Cruise cum suis. We hopen dat de steun voor dit project niet is gebaseerd op banden tussen de kandidaat en geldverschaffers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden