Toenemende concurrentie in het nieuwe foodtruckseizoen

Ondernemers zoeken naar een niche en streven naar kwaliteit om de toenemende concurrentie op foodtruckfestivals te kloppen. Rrrollend in Delft trapt het foodtruckseizoen af, met genoeg keuze voor iedereen.

Bezoekers van het foodfestival Rrrollend in Delft genieten van het eten dat wordt klaargemaakt in de trucks. Beeld Najib Nafid
Bezoekers van het foodfestival Rrrollend in Delft genieten van het eten dat wordt klaargemaakt in de trucks.Beeld Najib Nafid

De zwarte servetjes geven een indicatie. Je ziet er steeds meer van op de foodtruckfestivals in Nederland. Ze staan goed bij ruw hout en stoer eten. Vaak begeleiden ze maaltijden uit al even stoere trucks met dito mannen die grillen, bakken of barbecuen. Zulke mannen hebben niks met gebloemde servetten. Dat is meer iets voor Taarttantes of Koffieleuten die altijd wel ergens in de buurt staan met hun gepimpte caravans.

Chic ruig mag licht de overhand hebben op het foodtruckfestival in Delft, het aanbod van rollende keukens wordt groter en gevarieerder, volgens organisator Trudy Kwik van Rrrollend, het bureau dat vorig weekend de aftrap gaf voor het buitenseizoen. De concurrentie op de mobiele eetfestivals is geducht toegenomen de afgelopen jaren. Een dikke vijfhonderd foodtrucks strijden inmiddels om een plek op de vele eetfestivals. 'Door de toenemende concurrentie gaat de kwaliteit omhoog en komen er nieuwe producten bij', zegt Kwik. Ze wijst naar een ondernemer die lángos verkoopt, een Hongaarse deegsnack met hartige topping. 'Hij heeft lang gezocht naar iets dat niemand anders had.'

'Ik leg me toe op kwaliteit'

Toch is er enig kopieergedrag te bespeuren op het veld vol aangeklede caravans, oldtimers en hipsterbusjes. We tellen zeven, acht wagens in de zwarte-servettensector. Deze op Amerikaanse leest geschoeide keukens (leren schorten, rook, vuur, veel ge-pull met vlees) zijn populair onder beginnende foodtruckers. Een ervan is Beef & Burgers, de nieuwe truck van Pieter Teekens. De voorkant is de (zwart geverfde) snuit van een vintage Citroenbusje, in het werkdeel is veel hout verwerkt. Na vijftien jaar horecawerk begon Teekens voor zichzelf. Een sliert rook komt uit de houtskooloven waarin zowel stukken rund als varken liggen te roken. Er zijn er meer van dit type, dat weet hij, maar: 'Ik leg me toe op kwaliteit, daarmee kun je onderscheid maken'.

De mannen van Ducks and More, ook nieuw in het festivalcircus, hebben gekozen voor een niche. 'In Frankrijk is eend eten heel gewoon. We hebben een kookstudio in Noord-Frankrijk en doen dit erbij voor de lol', zegt Ronald Schalker die samen met Vincent Kok producten van eend serveert. De hobbykoks hebben er nog een baan naast, 'want rijk word je er niet van'.

De Brandmeester maakt maïskolven klaar in zijn foodtruck. Beeld Najib Nafid
De Brandmeester maakt maïskolven klaar in zijn foodtruck.Beeld Najib Nafid

Oesterbars en flammkuchen

'Klassieke' burgerbussen, pizza- en patatboeren hebben inmiddels gezelschap gekregen van oesterbars, flammkuchen, ceviche, fruitpersers, limonademengers en allerhande exotica. Een rondgang op het festivalterrein in Delft leert dat er in tegenstelling tot een paar jaar geleden voldoende voer is voor vegetariërs (Pachamama, vis en veggie), kinderen (Vlalala, je eigen vlaflip maken) en de bezoekers die het met een duurzaam patatje-met wel hebben gezien (De Frietfiets, biologisch).

Tot ongeveer begin oktober vinden foodtruckfestivals plaats door heel Nederland. rrrollend.nl, festival-trek.nl, rollendekeukens.amsterdam

Rrrollend Delft

Wat is er allemaal te eten op het eerste mobiele eetfestival dit jaar?

Pachamama on wheels serveert Peruaans-Japanse fusion. Dat is niet zo gek als het klinkt, wanneer je weet dat Peru een grote Japanse gemeenschap heeft. De wat zoete, notige smaak van de Japanse wakame (zeewier) past uitstekend bij de in ponzu gemarineerde ceviche van roodbaars. Voor de veganisten is er een boekweitgerecht.

Ducks and more bereidt een paar soorten fingerfood met eend, onder meer smakelijke bitterballen. De gegrilde minidonut met 'pulled duck' wordt geserveerd met een toef zalvige eendenmousse en een knijpertje met een Cointreau-sinasmengsel. Dat laatste is nodig, want de gesuikerde donut maakt het gerechtje erg zoet.

Beef & Burgers serveert een gebakken broodje vol repen rokerig rundvlees. De saus is wat vlak en van de bijgeleverde waterkers hadden we iets meer willen proeven van de frisse peperigheid. De perfecte garing en de sappigheid van het vlees maken veel goed.

Surinaams eten in een kleurrijke caravan betekent roti of bara, een hartig soort donut met vulling. Bliksemhete, zelfgemaakte sambal wordt per eetlepelportie bijgeleverd. Tropische warmte tijdens een koude seizoensstart.

Madame Cocos is een meneer die grote, balvormige kokosmakronen bakt in zijn kleine oventje. Lichtbruin en knapperig van buiten, heerlijk los en sappig van binnen en, belangrijk, niet te zoet. Met smaken als gember-peper en witte chocola verslavend lekker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden