Toch gelukkig ondanks ziekte en ellende

Onbegrijpelijk vind ik het dat versterven kennelijk als een acceptabele manier van passieve euthanasie wordt beschouwd (Voorpagina, 19 januari). Niet alleen voor baby’s, maar voor elk levend wezen....

Onder andere worden genoemd: doofheid, blindheid, spasticiteit en andere ‘zware geestelijke en lichamelijke handicaps’. Waar haalt hij de wijsheid vandaan dat kinderen en later volwassenen door hun handicap ondraaglijk zullen lijden? Ik heb een broer, van inmiddels 52, die is spastisch, verstandelijk beperkt, zeer slechthorend en leidt desalniettemin een heel gelukkig leven. Zo ken ik uit zijn omgeving vele tientallen zogenaamd ‘zwaar gehandicapten’ die heel goed ondanks en met hun handicaps kunnen leven. Ik moet er toch niet aan denken dat hun het recht op een gelukkig leven zou zijn ontzegd omdat anderen de inschatting maakten dat hier sprake zal zijn van ondraaglijk lijden!

Denken Verhagen en de zijnen weleens na over hoe hun en vergelijkbare opvattingen overkomen bij mensen met een veronderstelde zware handicap: eigenlijk had ik hier niet mogen zijn. Wat nodig is, is goede zorg in een liefdevolle omgeving. Help ouders en familie daarom liever hierbij dan te pleiten voor nog meer en makkelijker kindersterfte en je zult beloond worden met vele gelukkige mensen. Natuurlijk kunnen er gevallen zijn waar sprake is van ondraaglijk en blijvend lijden, maar wees alsjeblieft heel, heel zorgvuldig met het oormerken van patiënten. Gehandicapten worden veel te vaak ver weg gehouden van de samenleving, daardoor ontstaan makkelijk heel verkeerde beelden die tot zeer verkeerde beslissingen kunnen leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden