InterviewEconomiedocent

Tips voor het examen economie: vergeet het euroteken of procentteken niet en zet punten tussen duizendtallen

Examen dag 7. De eindexamens in het voortgezet onderwijs zijn begonnen. Deze weken doet de Volkskrant hier verslag. 

Diederik van Stempvoort, economiedocent op het Vechtstede College in Weesp.

‘Leerlingen vinden het soms lastig om oorzaak en gevolg goed te duiden. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: de oorzaak voor minder consumentenvertrouwen is werkloosheid. Dat klopt, maar werkloosheid heeft minder inkomen tot gevolg en minder inkomen leidt weer tot minder vertrouwen. Een economisch probleem bestaat vaak uit een keten van oorzaken. Het helpt dan om in duidelijke stapjes te werken.

‘Ik hoor wel eens: economie is sáái. In hun persoonlijke leven komen leerlingen nog weinig zaken tegen uit het boek: ze runnen geen huishouden en hebben nauwelijks te maken met de overheid. Ik probeer een link te leggen naar de wereld waar ze mee te maken krijgen. Stel je voor wat er gebeurt als je binnenkort op kamers gaat.

Diederik van Stempvoort 

Leeftijd: 38

School: Vechtstede College in Weesp

Vak: Economie vmbo (13.30-15.30)

‘Ik stel prikkelende vragen, bijvoorbeeld over ontwikkelingshulp. Dan vraag ik: hoe zou jij je voelen als je ouders geen geld hadden om je naar school te sturen? Of ik laat een documentaire over de armoede in Guatemala zien. Zo maak je economie persoonlijker.

‘Het klinkt simpel, maar tijdens het examen is het belangrijk om in volledige zinnen te antwoorden. Twee of drie woorden zijn niet genoeg. Vergeet het euroteken of procentteken niet en zet punten tussen duizendtallen. Miljoenen en miljarden worden uit slordigheid door elkaar gehaald. Wat ook vaak fout gaat: een hoeveelheid omrekenen van week naar maand. Dit kan niet zomaar keer 4, maar moet keer 52, gedeeld door 12. Iemand die honderd euro per week verdient, verdient per maand namelijk meer dan vierhonderd euro.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden