Het eeuwige levenTineke Verburg

Tineke Verburg (1956-2020), televisiepresentator zonder irritatiefactor

Tineke Verburg was in de vorige eeuw een van de bepalende gezichten van de TROS. Ze had een grote fascinatie voor ondernemerschap.

null Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa
Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

‘Je moet genoeg zelfvertrouwen hebben om kwetsbaar over te komen’, zo beschreef ze een succesvol televisiepresentator. Jarenlang was Tineke Verburg een van de gezichten van de TROS.

Ze presenteerde TROS Aktua, TROS Aktua Export, TROS Aktua in Bedrijf, Aktua Medisch, Hollywood Boulevard, Tien voor Taal en de quiz Triviant, waarvan eeuwige roem de hoofdprijs was. In 2000 verwisselde ze na een conflict de TROS voor RTL.

Haar laatste programma was in 2015 Supervrouwen, over succesvolle zakenvrouwen. Enkele maanden geleden werd longkanker bij haar vastgesteld. Als gevolg van complicaties overleed ze op 13 juni in Amsterdam. Ze werd 64 jaar.

Verburg was moeder van een zoon Tim en werd vorig jaar nog oma. Over opvoeden had ze specifieke ideeën. ‘Mijn zoon is niet mijn bezit. Hij is het bezit van de toekomst. Als moeder zie ik mij als een boog die een pijl afschiet. Je kunt alleen richting geven.’

Zelf werd ze geboren in Utrecht en groeide op in Bilthoven in een gezin van zes kinderen. Haar vader was daar bestuurder van de Veemarkthallen. Na haar middelbare school kwam ze in dienst bij Royal Jordanian Airways.

Toen de TROS een advertentie plaatste voor een omroepster, suggereerde een college haar te solliciteren. Ze deed een screentest, werd aangenomen en begon als omroepster bij de TROS. In 1984 volgde ze Wibo van de Linde op als presentator van TROS Aktua.

Thedo Keizer werkte sinds 1990 met haar samen als eindredacteur en verhuisde zelfs met haar mee naar RTL. ‘De mannen bij TROS Aktua deden nogal besmuikt over haar komst. Maar dat verstomde snel. Gerard Baars, toen het hoofd van de televisie-afdeling van de TROS, ontdekte haar potentie. Ze kreeg daarnaast al snel een eigen programma TROS Aktua Export.’

Ze zou daarna meer soortgelijke zakenprogramma’s maken. ‘Ze had een enorme fascinatie voor ondernemerschap - hoe iemand met een ideetje de wereld wist te veroveren.’

Uit onderzoeken bleek dat ze als presentator zich niet opdrong aan de kijkers. ‘De meeste presentatoren hebben kijkers die met hen weglopen en kijkers die zich mateloos ergeren. Tineke had geen irritatiefactor’, zegt Keizer.

Tineke Verburg acteerde ook een keer. Ze speelde een gastrol - ‘als televisiepresentator, dus heel ingewikkeld was het niet’ in de Bassie- en Adriaan-serie. Haar vertrek bij de TROS – ze had nog een doorlopend contract - beschouwde ze als een teleurstelling.

‘Maar het zinde haar niet hoe ze met haar programma’s omgingen. En dan kon ze heel principieel zijn’, zegt Keizer. Ze begon een bureau voor presentatie- en mediatrainingen, waarbij veel politieke kopstukken ook klant waren. Ze deed daarvoor een opleiding aan de Media Academie. ‘Je moet op televisie het zelfvertrouwen hebben om meer van je te laten zien en de kwetsbaarheid om open te staan voor anderen. Dat wil ik iedereen graag meegeven. Verwacht van mij geen hoogdravende communicatietheorieën, maar vooral een praktische en persoonlijke training.’

Voor RTL5 deed ze vanaf 2004 nog het programma Nederland in Bedrijf en voor RTL7 vanaf 2007 Vakwerk.NL. In 2010 kwam ze weer terug bij de TROS voor het programma TROS in Bedrijf, dat ze samen met Peter de Bie op de radio maakte.

Keizer: ‘Tineke was slim maar niet betweterig. Hartelijk maar nooit gemaakt. Kritisch maar nooit bedreigend. Spontaan maar nooit gespeeld. Tineke kon op tv ongelooflijk zichzelf zijn. En daarom was ze niet alleen bij ons, maar bij heel Nederland geliefd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden