Week uitTim Knol

Tim Knol is zijn fitboymojo kwijt: ‘Daar baal ik zó van’

null Beeld Erik Smits
Beeld Erik Smits

Weekend! Met muzikant Tim Knol (30) nemen we zijn hoger dan hoogtepunt en een afknapper van jewelste door.

Begin dit jaar schreef Freek van Duin (30) een kinderboek. Hij noemde het Ziep, rolstoel, toverpaard, en het gaat over een jongen in een rolstoel die magische avonturen beleeft. Toen het af was wilde hij daar een soundtrack bij, en toen dacht hij aan Tim Knol. Tim vond het leuk – ‘Er zijn bijna geen kinderboeken waarin de hoofdpersoon in een rolstoel zit, dus daar wilde ik graag aan meehelpen’ – en dus is daar nu, negen maanden later, inderdaad een soundtrack bij het boek, hij heeft de eerste druk vanmiddag opgehaald. Kopje thee erbij, vriendin Nienke ernaast, genieten man.

Want elk nieuw album is een hoogtepunt, maar dit project was anders.

Tim: ‘Freek heeft de ziekte van Duchenne, een progressieve ziekte waarbij je spieren langzaam uitvallen. Hij zit in een rolstoel, sowieso is 30 jaar al een behoorlijke leeftijd voor iemand met die ziekte. Ook daarom is de euforie groot dat het allemaal is gelukt. We voelden toch een soort tijdsdruk.’

Tja, en dan van dit hoger dan hoogtepunt naar een afknapper van jewelste.

De echte Knolloten weten allang dat Tim in anderhalf jaar tijd van een biertanker in een fitboy is veranderd: sinds hij stopte met drinken en koolhydraten (‘althans, de snelle’) en juist begon met drie keer in de week hardlopen, ging hij van 120 naar 80 kilo. Vier maanden geleden begon hij ook nog eens met het trainen in de sportschool voor een bredere borstkas, want ‘op een gegeven moment had ik nog maar een maat S.’ En toen kwam er ineens de klad in. Tim: ‘Eerst was er vakantie, toen had mijn personal trainer corona, tussendoor dronk ik een wijntje terwijl ik een jaar lang niet zou drinken en sindsdien ben ik mijn mojo helemaal kwijt. Ik weet niet, ik zit echt in een negatieve flow, en daar baal ik zó van.’ Een balende Tim?

Met een lachje: ‘Gewoon, chagrijnig.’

Nienke: ‘Valt wel mee, hoor.’

Tim: ‘Nou, we hebben het er van de week wel over gehad, zo van: hoe kán dit nou?’

Ja, hoe kan dat nou. Hij geeft zelf de antwoorden: boek, druk, geen tijd, geen zin, bleh. Zaak is nu om gewoon weer te beginnen, gewoon doorgaan, doordouwen, doet Freek ook, moet je kijken wat hem dat heeft opgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden