Robert ten Brink

InterviewRobert ten Brink

Tijd om een vriend te bellen, want Robert ten Brink is terug met Bankgiro Miljonairs

Robert ten BrinkBeeld Frank Ruiter

In 2008 ging Weekend Miljonairs van de buis, maar nu is Robert ten Brink terug met Bankgiro Miljonairs. Tot zijn grote vreugde, want ‘het is gewoon de beste quiz ter wereld’. Maareuh, die vriend, googelt die niet gewoon het antwoord op zijn smartphone?

Een vriend bellen of het publiek om hulp vragen?

‘Een vriend bellen lijkt me een betere hulplijn, bij Bankgiro Miljonairs. Van vrienden weet je waar ze verstand van hebben, wanneer je iets aan ze hebt. De kunst is er een aantal paraat te hebben met kennis van specialistische onderwerpen, zoals wetenschap. Bij een populair onderwerp – ‘Wie won vorig jaar het Eurovisie Songfestival?’ – is het publiek een prima hulplijn.

‘Ik ben ontzettend blij dat Weekend Miljonairs weer terug op tv is, nu als Bankgiro Miljonairs. Sinds het is gestopt in 2008 zijn er zo veel mensen naar me toegekomen. ‘Waarom is Weekend Miljonairs niet meer op tv?’ Het is gewoon de beste quiz ter wereld. Heel basic: ik stel een vraag en geef vier mogelijke antwoorden. De kandidaat die tegenover me zit, kan door vijftien vragen te beantwoorden een miljoen winnen.

‘Bijna alles is hetzelfde als voorheen: de vliegensvlugge vraag, de steengoede licht- en geluidseffecten, de prijsladder, de hulplijnen. We waren wel bang dat gebelde vrienden van kandidaten razendsnel de antwoorden gingen opzoeken; iedereen heeft nu natuurlijk een smartphone. Maar tijdens de eerste serie opnamen is dat niet gebeurd. Daar hebben ze met 25 seconden ook te weinig tijd voor.

‘Op schermen in vliegtuigen speel ik weleens Who Wants to Be a Millionaire. Ik ben slecht. Verder dan 16 duizend euro ben ik nooit gekomen.’

Al Bundy of Mies Bouwman?

‘Mies Bouwman. Maar waar komt dit dilemma vandaan? O, heb ik over beiden gezegd dat ik ze nadoe?

‘Als ik op zoek ben naar de juiste lichte toon, denk ik aan Mies. Zij stelde zich altijd kwetsbaar op, ongepantserd. Dat doe ik ook. Ik interview geen mensen, maar voer een gesprek met ze en vertel daarbij ook over mijn privéleven.

‘Ik denk ook aan andere tv-makers, zoals mijn goede vriend Ivo (Niehe, red.). Soms vraag je hoe het met iemands ouders gaat, en dan volgt een langdradig verhaal met allerlei overbodige details. Ivo voorkomt dat door de situatie zelf alvast samen te vatten, waardoor je sneller tot de kern komt.

‘Ik vergeleek mezelf met Al Bundy omdat ik het gevoel had dat ik als vader van een groot gezin alleen maar flappen uitdeelde om iedereen tevreden te houden. Met vijf dochters voelde ik me natuurlijk soms buitengesloten. Ik cultiveer dat graag. Ken je het liedje Op een mooie Pinksterdag? (Zingt) ‘Mijn vader is een hypocriet, mijn vader is een lul; vader is er enkel en alleen maar voor de centen en de rest is flauwekul.’

‘Inmiddels zijn alle kinderen het huis uit; de jongste is 23. Van een legenestsyndroom hebben we nooit last gehad. Ze wonen allemaal in de buurt en sommigen hebben zelf kinderen. Die zijn fantastisch: ze leveren je geen zorgen op, want ze gaan ook weer weg, haha! Als ik had geweten hoe goed het opa-zijn zou bevallen, had ik het vaderschap overgeslagen, zeg ik weleens. Toen de jongste net kon lopen kreeg ik braakneigingen als ik een kinderwagen zag.’

Fluitje of vaasje?

‘Vaasje, dat drinkt veel lekkerder. Een lekkere bak bier. Overigens zit in een vaasje maar 0,02 liter meer dan in een fluitje.

‘Met een vriend heb ik het Amsterdamse café Heuvel overgenomen. Ik kom er al veertig jaar en kende de familie van de eigenaar goed. Zodoende is het ons een beetje gegund. De eigenaar was daardoor bovendien verzekerd dat er geen Nutella-winkel of ijssalon zou komen.

‘Je wilt niet weten wat er bij zo’n café komt kijken. Praten met de brouwerij, de leveranciers, het personeel, de aanschaf van nieuwe terrasstoeltjes. Het meeste gebeurt via het bedrijf van mijn vriend. Ik ben een paar uur per week bezig met de lollige dingen. Ik heb er bijvoorbeeld voor gezorgd dat we een lekkere sauvignon blanc schenken. In échte wijnglazen, die hadden we nog niet.

‘Een eigen café is een jongensdroom. Ik ben een liefhebber van het caféleven. Niets is heerlijker dan rond borreltijd, bij voorkeur in mijn eentje, te hangen rond de spoelbak. Een beetje ouwehoeren, zuigen, treiteren.’

null Beeld Frank Ruiter
Beeld Frank Ruiter

Amsterdam of Sicilië?

‘Amsterdam, waar ik mijn hele leven heb gewoond. Je ziet meteen waarom al die toeristen dit zo’n bijzondere stad vinden. Het is een openluchtmuseum. Zo veilig, prachtig en aangeharkt. Zodra je je fiets verkeerd parkeert, wordt die - rats! - meteen door de gemeente weggehaald.

‘Mijn vrouw is geboren in Sicilië en heeft er familie. Jarenlang zijn we er met het gezin op vakantie gegaan. Dat was echt zo’n Bertolli-reclame: ’s zomers met vijftig man in een pizzeria. Ooit kwam de eigenaar smekend naar de peetvader van mijn vrouw toe. ‘De belasting’ kwam eraan en hij had hulp nodig. ‘No problemo’, mompelde de peetvader, die belangrijke contacten had. Dan belde hij even iemand en was alles opgelost. Pure maffia. Heerlijk! De pizza’s kregen we vervolgens gratis.

‘De man-vrouwverhouding op Sicilië was heftig in die tijd. Als ik in de keuken stond af te wassen, zag je iedereen kijken: ‘Die man is gek!’

‘De Siciliaanse tantes vroegen regelmatig aan mijn vrouw wat ik voor de kost deed, terwijl ze allang had gezegd dat ik tv-programmaatjes maakte. Wij hadden het idee dat ze dat niet helemaal geloofden en hoopten dat mijn vrouw zich zou verspreken. ‘Hij is postbode. Shit, ik heb het verklapt!’ Later ben ik in compilaties van Miljonair in Italië te zien geweest. ‘Huh!?’, zeiden ze. ‘We hebben hem gezien! Het is dus waar!’ In Italië ben je God als je op tv komt. Het is geen Nederland, waar we verschoppelingen zijn.’

Robert ten Brink

1955Geboren in Amsterdam

1973 Christelijk Lyceum Buitenveldert

1974-1979 De Kleinkunstacademie

1979 Begint als radio-dj met de Noenshow (KRO)

1983-1989Jeugdjournaal

1989-1992Lingo

1992-nuAll You Need Is Love

1993Gouden Televizier-Ring met AYNIS

1998-2008Lotto Weekend Miljonairs

2000Zilveren Televizier-Ster

2012-nuLove Is In The Air

2019Bankgiro Miljonairs

Ten Brink woont met zijn vrouw in Amsterdam. Ze hebben vijf volwassen dochters.

Vergevingsgezind of wraaklustig?

‘Wraaklustig. Vergevingsgezind is zo’n saai antwoord. ‘Ik ben heel vergevingsgezind. Lieve mensen, hou van me!’

‘Ik ben heel wraaklustig. Ik weet niet waarom, maar dat zit in me. Na een ruzie volgt payback time. Ik heb weleens een - zoals je dat tegenwoordig noemt - fittie met iemand gehad. Diegene zou later regisseur van mijn programma worden. ‘Hij eruit of ik eruit’, zei ik toen. Wie eruit is gegaan? Hij.’

Lingo of het Jeugdjournaal?

‘Het Jeugdjournaal. Ik weet nog wanneer ik hoorde dat ik dat mocht presenteren. Ik had twee jonge kinderen en geen baan. Toen mocht ik ineens vier keer per week een liveprogramma maken. Heel leerzaam.

‘In 1989 moest ik na zes jaar ophouden met het NOS Jeugdjournaal omdat ik ook Lingo, toen van de Vara, presenteerde. Dat haalde op zaterdagavond, tegenover het achtuurjournaal, twee miljoen kijkers. Bij de NOS waren ze daar niet blij mee. ‘Blijf nou maar bij de Vara, Ten Brink.’ Dus toen ben ik vertrokken bij de NOS. Het was ook wel mooi geweest.

‘Ik wilde altijd al in de spotlights. Op mijn 9de gebruikte ik, op mijn onverwarmde jongenskamer in Amsterdam-West, een lamp als spot. Ik prikte gaatjes in een lege bus vim, een oud schoonmaakmiddel, en gebruikte die als microfoon.’

Dr. Love of Prof. Love?

‘Ik heb weleens gezegd dat je me langzamerhand Prof. Love mag noemen, maar dat komt ook doordat ik langzamerhand een sik krijg van dat ge-Dr. Love. Dat geuzennaampje is ooit door All You Need Is Love als lolletje begonnen, maar het blijft maar voortduren. Voor radiopresentatoren is het natuurlijk heerlijk. ‘Daar is-ie, dames en heren, (roffelt) Dr. Love! Goedemiddag Dr. Love, hoe gaat het ermee?’ Schrijf als antwoord maar Prof. Dr. Love op.

‘Wat ik na 27 jaar All You Need Is Love over de liefde heb geleerd? Dat mensen dondersgoed weten of iemand de ware is. Dat weet je een millifractie van een seconde nadat je de ander hebt ontmoet. Onbewust voel je aan of je elkaar vooruit kunt helpen in het leven. Bij Roos en mij was dat het geval.

‘Twee weken nadat wij elkaar hadden leren kennen, woonden we samen. Dat ik snel mijn sokken naar binnen gooide, had ook een praktische reden: in die tijd was ik slecht behuisd.’

Bankgiro Miljonairs is vanaf 25 mei te zien op zaterdag om 21.30 op RTL 4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden