Tian

Sushi leicht gemacht (ja, ook daar) werd aan deze kant van de grens Sushi snel klaar (Terra; fl 14,90). In november 1986 zetten wij ons in de keukenrubriek al eens aan de vervaardiging van sushi....

In Sushi snel klaar werkt Marlisa Szwillus met zeewier dat kort wordt geroosterd voordat de vulling erin wordt gerold. Tegenwoordig zijn ook voorgeroosterde velletjes te koop. Het boekje legt helder uit hoe je een stuk of vijftien klassieke sushi maakt. Daaronder de temaki, een gevuld puntzakje van wier. 'Voor een snelle sushi-party: zet de voorbereide ingrediënten (. . .) als een buffet op tafel. Dan kan iedere gast zelf zijn sushi samenstellen en tot een puntzakje oprollen.'

Van Sonja van de Rhoer verscheen Asperges - Een culinair feest (Van Dishoeck; fl 19,90). 'Aspergeroutes, aspergerestaurants, wijnadviezen en verrukkelijke recepten met witte en groene asperges.' Met 25 recepten voor onder andere aspergeloempia's, asperges met duif en asperge-ijs.

Albert Heijn geeft een nieuwe serie uit: 'De streekkeukens van Europa'. Het eerste deel heet Frankrijk - Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Normandië, de Bourgogne en de Provence (fl 19,95). Met algemene informatie ('Normandië, land van appels, cider en room'), bijpassend fotomateriaal (gelooide plattelanders, pittoreske uithangborden, hofsteden waar de tijd is blijven stilstaan) en recepten.

De tian de légumes, een Provençaalse ovenschotel van groenten. Nodig: 9 bosuitjes; 2 courgettes; 4 vleestomaten; olijfolie; 2 geperste teentjes knoflook, zout; versgemalen peper; 2 takjes tijm; 3 blaadjes verse salie.

Bosuitjes schoonmaken, in stukjes van ongeveer 4 centimeter snijden. Courgettes wassen en in schuine plakken snijden (halve centimer dik). Tomaten wassen, in plakken van dezelfde dikte snijden.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Ovenschaal invetten met wat olie. Verhit in de koekenpan 2 eetlepels olie. Op laag vuur bosuitjes bakken (vijf minuten). Knoflook erbij, minuutje zacht laten meebakken. Zout en peper erbij.

Spreid de uitjes uit in de schaal met dakpansgewijs de plakken courgette en tomaat erop. Driekwart van de gehakte tijmblaadjes en de geknipte salie ertussen verdelen, de rest eroverheen strooien. Beetje olie op druppelen. In de oven in vijftig minuten gaar laten worden. 'Lekker met (geroosterd) lamsvlees en aardappelpuree met knoflook'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden