Het eeuwige levenThijs van der Molen

Thijs van der Molen (1938-2019): vertolker van het goede Brabantse levensgevoel

Hij werd groot met carnavalskrakers als Drinke totteme zinke  en zong zelfs ooit voor de koningin. Toch stierf Thijs van der Molen berooid. 

Thijs van der Molen in juli 2019. Beeld null
Thijs van der Molen in juli 2019.

Het nummer Het leven is goed in het Brabantse land is een klassieker die met Brabant van Guus Meeuwis uit 2003 strijdt om de eer van het officieuze volkslied van de provincie.

Zanger Thijs van der Molen nam het nummer in 1979 op samen met het Prinsenbeekse gezelschap Oh Sixteen Oh Seven. In een interview met het Brabants Dagblad zei de Bredanaar ‘nooit ene gulden’ aan rechten en royalty’s van het liedje en de platen te hebben ontvangen. ‘Ben zo slecht met geld. Maar ik heb er wel naam mee gemaakt en er veel betaalde optredens aan overgehouden.’

Tien jaar eerder had hij al een toptienhit met het carnavalsnummer Drinke totteme zinke. Andere carnavalssuccessen waren Heb je nog een bloemetje voor m’n knoopsgat, schat en Waar is de neus van Toon, een persiflage op Toon Hermans’ hit Mien waar is mijn feestneus. Maar het was niet alleen feestmuziek waarmee hij scoorde. Voor de voetbalclub NAC maakte hij het nummer Breda, ik hou van jou, dat door de fans in het hart werd gesloten. Vier jaar geleden bracht hij het nummer Dag meneer uit over een alzheimerpatiënt die haar eigen partner niet meer herkende. Joep Peeters, een Brabantse muzikant die bij hem in de straat woonde, zegt dat hij ‘een heel goede stem had’. ‘Helaas had iemand hem ooit verteld dat hij zijn kunsten met humor moest doen. En dat brak hem op bij ander werk, anders had hij meer hits gehad.’

Bon vivant

Van der Molen overleed 29 september onverwacht in het Amphia Ziekenhuis aan een hartkwaal. Hij was totaal berooid, waardoor NAC-fans zijn uitvaart betaalde. Als bon vivant had hij al zijn geld vergooid aan drank, vrouwen en vooral het casino.

Hij werd als Thijs Termohlen (op advies van de platenproducer veranderde hij zijn achternaam in Van der Molen) geboren in Breda.

Peeters: ‘Hij had een broer, Frans, die melkboer zou worden en die juist heel serieus was. Thijs was precies het tegengestelde.’ Al jong kwam Thijs op de grote vaart terecht. Vanaf 1967 ging hij platen opnemen, soms schreef hij de nummers zelf, soms zong hij werk van anderen ,zoals van stadsgenoot Pierre Kartner. Met Drinke totteme zinke werd hij een gevierd artiest die de deur platliep bij het ­televisieprogramma Op losse groeven, optrad met André van Duin en Pierre Kartner en zelfs een keer voor de koningin mocht zingen.

Gratis rondjes

Met het geld kocht hij twee cafés in de wijk Ginneken. ‘Het probleem was dat hij zelf liever voor dan achter de bar stond. Mareike van den Akker, zijn vriendin in de laatste vijf jaar, zegt dat klanten niet op de pof konden bestellen. ‘Maar als ze geen geld hadden, gaf hij een rondje.’ Zijn klanten waren dol op hem. En hij was dol op zijn klanten. Hij kon moeilijk verteren dat de schuldeisers hem begin jaren negentig belaagden. Met zijn eerste vrouw, Eugenie, had hij een dochter, maar die had moeite met de levenswijze van haar vader en vertrok later naar Frankrijk.

Nadat hij een keer niet was ­komen opdagen bij een braderie en zijn auto leeg werd teruggevonden, gingen in Breda zelfs geruchten dat hij zelfmoord had gepleegd. Heel laconiek reageerde hij in de krant dat hij een paar ­dagen naar Den Haag was geweest. ‘Man, ik had niet eens genoeg geld om een touw te kopen.’

Mareike van den Akker: ‘Op een bepaald moment kreeg ik in de ­gaten dat hij er meer vrouwen op nahield. Dat kon ik niet langer ­accepteren, waarna we afstand hebben genomen. We hebben ­echter altijd contact gehouden.’ Zijn nummers bleven evergreens. In de laatste editie van de topvijftig van populairste Brabantse nummers had Thijs van der Molen nog vijf noteringen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden