Hoe is het daar? Familie Boer op Bonaire

Thérèse Boer: ‘Op vakantie koken we nooit zelf’

De kunst van het vakantie vieren volgens een bekendere Nederlander

Thérèse Boer (47) geniet op Bonaire met man Jonnie en kinderen Jimmie (18) en Isabelle (15) na van het 25-jarige jubileum van hun driesterrenrestaurant De Librije.

Foto Berber van Beek

Hoe is het daar?

‘Eh, nou we zijn net gearriveerd. We komen van Curaçao. Daar verzorgen we één keer in de twee jaar een diner als gastkok en gastsommelier in The Baoase Culinary Beach Restaurant, op een vijfsterrenresort. We mogen daar altijd een week blijven. En nu zijn we nog een week op Bonaire. Dat is heerlijk. Drie weken zou te lang zijn. Bonaire is geen groot eiland en wij zijn heel ondernemend op vakantie. Niet van die strandliggers.’

Wat ondernemen jullie zoal?

‘Om de dag gaan we een uur duiken, rond de 20 meter diep. Morgenmiddag nemen we kitesurfles met Jimmie en Isabelle. Ik weet niet of dat wat wordt, maar we gaan het gewoon proberen.’

Jullie hebben sinds vorig jaar een brasserie op Bonaire. Zijn jullie daar nu voor werk of voor de lol?

‘We verblijven op het resort waar Brass Boer zit, dus we zijn wel een béétje aan het werk.’

Check je je mail?

‘Ja, maar daar krijg ik geen stress van. In Zwolle ligt het helemaal plat, het restaurant is elke zomer drie weken dicht.’

Is er op het gebied van eten iets waar je je op verheugde?

‘Er zijn een paar lokale vissen die ik heel lekker vind. Een paar dagen geleden kwam er een grote mahi-mahi binnen in het restaurant, goudmakreel. Die hebben we gegeten als een soort ceviche.’

Doen jullie aan uitslapen?

‘Thuis gaat de wekker om zeven uur, hier zet ik ’m om half acht. We vinden het zonde van de dag om lang in bed te liggen. Om half negen liggen wij als een van de eerste gasten in zee.’

In Nederland doen jullie alles samen. Neem je op vakantie weleens pauze van Jonnie?

‘Het is net als thuis: het enige wat we niet samen doen, is vissen. Daar vind ik echt niks aan.’

Wanneer is je vakantiegevoel compleet?

‘In Zwolle weet ik elke dag van minuut tot minuut wat er gedaan moet worden. Dat is prima, maar het is wel lekker om eens een keer niet te weten welke dag het is en zonder plan aan een dag te beginnen. Net stapten we bijvoorbeeld in de jeep en belandden we bij de beachbar van Jibe City voor een cocktail. Ik neem altijd een mojito, Jonnie een gin-tonic.’

Worden jullie weleens dronken?

‘Nou, echt dronken niet, haha. We moeten ons wel inhouden hier, hè!’

Eten jullie elke avond in je eigen restaurant?

‘Nee joh, het is ook leuk en goed om bij de collega’s op het eiland te gaan eten.’

Je kookt niet zelf?

‘Dat doen wij nooit op vakantie. Maar het gaat op een gegeven moment vanzelf weer kriebelen bij ons, dus dan zijn we blij dat we weer naar huis mogen.’

Foto Berber van Beek
Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.