The Walking Dead: hoe Amerikanen de angst voor ebola aanwakkeren

Amerikaanse artsen en politici doen er alles aan om het volk gerust te stellen over ebola, zeker nadat de eerste ebolapatiënt in de VS is overleden. Maar niet alle Amerikanen houden het hoofd koel. Op sociale media en speciale ebolawebsites wordt opgeroepen de autoriteiten vooral niet te geloven. 'Ebola kan miljoenen Amerikanen treffen.'

De afterparty van de lancering van het vijfde seizoen van de Amerikaanse zombieserie The Walking Dead.Beeld getty

'Veel experts zeggen dat de kans dat ebola zich in Amerika verspreidt klein is, maar houd in gedachten dat experts al een paar grote misstappen hebben begaan.' Met deze dreigende zin begint het artikel 'USA Ebola Outbreak Worst Case Scenario' op ebolaunitedstates.com. Wie er precies achter deze Amerikaanse website zitten, is niet duidelijk. De webmasters profileren zich als 'de meest uitgebreide bron op het web voor informatie over het ebolavirus'.

In het artikel wordt het zwartst denkbare scenario geschetst: ziekenhuizen zullen fouten maken, waardoor positief geteste ebolapatiënten worden ontslagen en in contact komen met gezonde mensen. Zo ging het immers ook met de Liberiaanse Thomas Eric Duncan, die gisteren aan de gevolgen van ebola overleed in de Texaanse stad Dallas.

Duncan, zo waarschuwt de site, werd door het ziekenhuis op vrije voeten gesteld terwijl bekend was dat hij besmet was met het virus. Voordat hij weer werd opgenomen, had hij contact gehad met honderd mensen.

Van die honderd mensen is inmiddels zo goed als zeker dat geen van hen besmet is met ebola, maar de Amerikaanse ebolasite ziet dat anders. Het duurt immers een aantal weken voordat de ziekteverschijnselen zich openbaren, dus 'het kan nog alle kanten op gaan, miljoenen Amerikanen zijn in gevaar'.

Obama liegt

Ook YouTube wordt ingezet door Amerikanen die 'een ander geluid' over ebola propageren. Zo is er een filmpje te zien waarin Rick Perry, de Republikeinse gouverneur van Texas, vertelt dat de kans op nieuwe besmettingen na het overlijden van Thomas Eric Duncan uiterst klein is, maar met de soundtrack van de Amerikaanse zombieserie 'The Walking Dead' klinken zijn woorden opeens een stuk onheilspellender.

(Tekst loopt door onder video)

Christopher Greene, de oprichter van het YouTube-kanaal Alternative Media Television, heeft zich opgeworpen als actieve ebolahoeder. Zijn video's en documentaires zien er, met dank aan financiering van een bedrijf dat waterfilters verkoopt, gelikt uit. 'The Truth About the Outbreak', luidt de titel van zijn laatste documentaire, die binnen een dag bijna 50 duizend keer is bekeken. De boodschap: Obama en zijn gevolg verzwijgen bewust het gevaar voor een massale uitbraak van ebola in Amerika om zo paniek te voorkomen.

Het feit dat de president nog altijd vluchten uit ebola-landen in de VS toelaat, vat Greene samen als 'criminele nalatigheid' en bovenal 'een bewuste poging tot doodslag'.

Op Facebook wordt het paniekvuurtje over een potentiële ebola-epidemie in Amerika nog wat extra aangewakkerd. Er zijn tientallen pagina's aangemaakt met waarschuwende titels als 'Flesh-Eating Bacteria and Ebola News in the USA' en 'STOP The spread of Ebola into the USA'. Op laatste pagina wordt opgeroepen de telefoon op te pakken. 'Bel je gekozen vertegenwoordigers vandaag nog. De levens van miljoenen zijn veel meer waard dan iemands vakantie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden