The Park mist een eigen sterrenkok

Recensent Mac van Dinther eet in het restaurant van het Bilderberg Parkhotel in Rotterdam.

Mac van Dinther
null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Waarom zitten we in The Park?

We zijn een trendje op het spoor: sterrenkoks vluchten hotels binnen. Jonnie Boer verhuist zijn Librije (drie sterren) naar Librije's hotel, Mario Ridder van de Zwethheul (twee sterren) trekt in bij het Hilton in Rotterdam en het Bilderberg Parkhotel heeft Erik van Loo van Parkheuvel (twee sterren) geëngageerd voor restaurant The Park. Verschil is dat Van Loo het Parkhotel erbij doet; hij blijft in zijn eigen restaurant.

Had het Parkhotel zelf geen goede kok?

Kennelijk niet. En ze zijn wat blij met hun aanwinst. The Park - Inspired by Erik van Loo staat maar liefst in drievoud bij de ingang: op een plaquette buiten, boven de voordeur en op de marineblauwe markiezen. The Park moet dé publiekstrekker worden voor het geheel verbouwde hotel.

Is het restaurant dan ook opgeknapt?

Zeker, zegt de ober die zijn stijve hotelgiletje heeft verruild voor een zwierige zwarte sloof. De ontbijtzaal van het hotel is bij het restaurant getrokken en aangekleed met een gloednieuw interieur dat evenwel niet goed lijkt te weten wat het moet zijn: modern of klassiek. Er hangt een ratjetoe aan lampen: van ouderwetse kapjes tot halogeen. Voor de open keuken staat een hippe hoge eetbar op bolle poten, aan de muur hangt een schilderij van een ploegende boer in een klassieke gouden krullijst. In de witte vensterbank staan knalblauwe orchideeën, maar de bloemetjes op tafel zijn aan het verwelken.

Dat is niet netjes. Hoe is het eten?

Na een rommelig mandje brood met losse korsten delen we drie voorafjes. Van club sandwich 'Deconstructed', hadden we meer verwacht dan een omgevallen stapeltje geroosterd witbrood met rubberachtige kwarteleidooiertjes, rolletjes gerookt kippenvlees en plakjes spek.

Het korstje van de daarop volgende kikkerbil-kroketjes is mooi dun, maar ook taai en dus niet krokant. We geloven best dat er kikker in zit, maar de smaak is niet zo uitgesproken dat je echt het idee hebt dat je iets bijzonders proeft.

Cijfers:

Eten 6,5
Bediening 7
Entourage 7-
Prijs-kwaliteit 7

Het menu:
Club sandwich ‘Deconstructed’ Kikkerbilkroketjes met aïoli en yoghurtdressing
Dun gesneden MRIJ-rund met aardappelsalade
Zacht gegaarde heilbot met courgette, artisjok en antiboise
Rood fruit soep

Kosten:
€ 43,75 (p.p.)

Waarom zou je het dan doen?

Dat vragen wij ons ook af. Het vrolijkst worden we nog van de gerechten die met twee sterren op de menukaart staan. Die komen uit de koker van Van Loo zelf, over de rest heeft hij slechts meegedacht. Er zijn er drie van. Zoals de 'bonbon' van mals gesneden MRIJ-rundvlees, gevuld met romige aardappelsalade. Het is voorzien van een vrolijk garnituurtje van pancetta, augurk en zilverui, dat helaas wordt ontsierd door muffe pijnboom-pitten.

Het hoofdgerecht heeft eveneens twee sterren en verdient die ook: een pakketje van sneeuwwitte heilbot gewikkeld in dunne plakjes groene courgette en bedekt met een pure antiboise (dressing) van blokjes tomaat en dragon. Jammer (alweer) van de pijnboompitten die uit hetzelfde bakje komen als de vorige.

Het tweesterrendessert is een soep van rood fruit gevuld met aardbeien, bramen, frambozen, knapperige amandelsnippers en sorbet van cassis. Prima, maar niet bijzonder.

Al met al toch gemengde gevoelens.

The Park mist kwaliteit en bezieling. Dat gevaar dreigt al snel als iemand iets uitvoert dat een ander heeft bedacht. Je kunt een Van Gogh wel overtrekken, maar dan heb je nog geen goed schilderij. Zo kun je wel de naam van een topkok op je gevel zetten, maar daarmee heb je nog geen toprestaurant. Dat wordt onderstreept door de koude madeleines bij de koffie. Als je die niet warm kunt serveren, doe het dan niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden