Thaise tijgergarnalen


Ingrediënten


Voor 4 personen
Thaise tijgergarnalen (4 personen)500 gram rauwe tijgergarnalen1 halve ui of sjalotje1 teen knoflook2 stukjes citroengrashalve rode peper1 rode puntpaprika2 citroenblaadjes1 dl kokosmelk uit blik2 schijfjes laoswortel3 eetlepels Thaise vissaus4 eetlepels koriander


'Zalig zijn de armen van geest, want zij zullen het koninkrijk Gods beërven.' Je kunt als rechtgeaarde lekkerbek inderdaad maar beter zo min mogelijk weten, want aan elk product hangt tegenwoordig wel een onfris luchtje. Is het niet omdat het gewoon ingedroogd, verrot of bedorven is, dan is het wel omdat het niet milieuvriendelijk is geproduceerd of omdat je er de mondiale armoede mee in stand houdt.

Een kiloknaller is ook geen optie meer. Zulk goedkoop vlees kan alleen afkomstig zijn van zielige kistkalveren, kippen zonder snavels en staartloze varkens.

Vis was lang een goed alternatief. Maar laat u niet in met vis die wordt gevangen door mega-trawlers. Daarmee wordt lokale bevolking brodeloos gemaakt en de zeebodem verwoest. Kweekvis dan? Ook niet, die schijnt te worden vergiftigd met antibiotica. Volgens sommigen is gekweekte zalm zelfs een antibioticabom.

Groot was de vreugde toen we een jaar geleden bij Dirk van den Broek in de diepvries rauwe tijgergarnalen aantroffen voor minder dan vijf euro. We kochten een flink aantal ?dozen en gingen ons vervolgens wekenlang te buiten aan een bacchantisch garnalenfestijn. Totdat een folder weer een onheilstijding bracht: de garnalen worden gekweekt in Azië waar de kwekers bassins graven in mangrovebos. Na een aantal jaar intensief kweken, verlaten ze dat, kappen opnieuw mangrovebomen en graven een nieuw bassin. De grond van het achtergelaten bassin is niet meer te gebruiken vanwege het intensieve gebruik van chemicaliën en een stuk bos is permanent vernietigd. Een mens moet vele keuzen maken. Kiloknallervlees komt er niet meer in, maar ik heb echt moeite de Dirkgarnaal op te geven. Vooruit, nog één keer dan, want zoiets moet je langzaam afbouwen.


Bereidingswijze

Laat de garnalen ontdooien in de koelkast. Roerbak ze in wat zonnebloemolie op zeer hoog vuur met een fijngehakt sjalotje of halve ui, een half rood pepertje in ringetjes (of een hele als u van heet houdt), de paprika in kleine stukjes en een teen knoflook, tot de garnalen roze zijn. Temper het vuur, voeg kokosmelk, citroenbladeren, laos, citroengras (grootte vingerkootje), grofgehakte koriander en vissaus toe en laat onder omscheppen een minuutje trekken. Serveer als voorgerecht met partjes limoen.

Martine Rasing


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden