Thaise piepkuikens van de barbecue

Eén op de vijf Nederlanders heeft zijn vleesconsumptie aangepast, lazen we onlangs in deze krant. Niet vanwege het milieu, niet omdat het zielig is voor de dieren, maar vanwege het paardenvleesschandaal. Je zou er bijna een geheime operatie van de antivleeslobby achter zoeken.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ingrediënten

Voor 4 personen:
4 tenen knoflook
1 rood pepertje, zonder zaadlijst
3 limoenen
1 dl zonnebloemolie
4 piepkuikens (poussins)
1-2 el groene Thaise curry
4 kaffir-limoenblaadjes
4 dl kokosmelk
Thaise vissaus
zeezout
n dol op dit soort onderzoekjes. Mensen worden opgebeld en wie niet meteen ophangt, krijgt een spervuur aan vragen op zich af. Die antwoorden worden daarna allemaal met elkaar in verband gebracht, correleren heet dat in jargon, en zo kom je dingen te weten die je anders nooit had ontdekt. Dat er veel meer vrouwen zijn gaan vleesminderen dan mannen, bijvoorbeeld. Maar ook dat mannen die hun biefstuk laten staan daar veel positievere effecten aan toeschrijven dan vrouwen: hun uithoudingsvermogen is toegenomen (een wandelingetje naar de koffieautomaat is niet langer een opgave) en ze worden er gelukkiger van. Ook werd gevraagd hoe er over barbecuen wordt gedacht. Wat blijkt? Ruim een kwart van de vleesverlaters heeft een uitgesproken pesthekel aan de barbecue, twee keer zo veel als vleeseters. Aha, dacht ik, dáár komt de aap uit de mouw. Latente barbecuehaat, dat is waar dit over gaat. Je zou er bijna een complot van de antibarbecuemaffia achter zoeken.

Misschien heeft u het al opgemerkt, ik sta de laatste weken vol in de barbecuestand. Weer of geen weer, ik breng mijn dagen grillend op mijn dakterras door, waardoor niet alleen mijn eten maar ook ikzelf inmiddels naar barbecue moet smaken. Dat barbecuen doe ik op mijn oude houtskool-Weber, maar ik heb een nieuwe liefde op het oog: de Weber Genesis E-330. Een gasbarbecue weliswaar, maar met zo'n machtig vermogen dat biefstuk er sissend op dichtschroeit, zodat je toch dat typische roostersmaakje krijgt. Echt mannenspeelgoed, zo'n E-330. Alleen, ik twijfel, omdat het kreng een godsvermogen kost en ook omdat ik niet weet hoe ik het gevaarte mijn dakterras op krijg. Deze zomer moet het gebeuren. Of niet, natuurlijk.

Thaise piepkuikens, om in zomerse sferen te komen. Maak eerst de marinade. Doe de knoflook, rode peper, het sap van twee limoenen en olie in een mengbeker, en zet er de staafmixer op. Snijd de piepkuikens in de lengte doormidden, zodat u twee helften heeft. Smeer ze royaal in met de marinade, en laat een uurtje of twee intrekken.

Doe de currypasta (1 eetlepel voor mild, 2 eetlepels voor pittig) en de limoenblaadjes met de kokosmelk in een sauspannetje en verwarm goed. Breng op smaak met de vissaus en het sap van een limoen.

Bestrooi de piepkuikens met grof zeezout en gril ze een half uur op een matig hete barbecue met afsluitbare deksel, een kwartiertje per kant. Serveer met de currysaus, en pittige komkommersalade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden