Thaise kip met pindasaus en groenten

Tja, het is wat met die stijgende voedselprijzen. Grondstoffenspeculatie, biobrandstoffen, maar vooral de groeiende wereldbevolking in combinatie met klimaatverandering lijkt de oorzaak.

Loethe Olthuis
null Beeld

Ingrediënten

350 à 400 g biologische kipdijfilet
1 eetl. Thaise vissaus
n 1 teen knoflook, fijngehakt
1,5 eetl. fairtrade rietsuiker (of palmsuiker)
1 theel. gemalen geelwortel (koenjit)
250 ml fairtrade kokosmelk
1 eetl. rode currypasta
100 g fairtrade pindakaas
3 eetl. zoute sojasaus
¿-1 eetl. tamarindepasta (naar smaak)
broccoliroosjes
bleekselderijreepjes
geschaafde spitskool
Reden voor sommige economen om opnieuw aan te dringen op schaalvergroting, zeg megastallen, 'om onze voedselproductie efficiënter te maken'.

Nu heb ik me de laatste weken voor een groot artikel verdiept in die voedselproductie en ik kan u één ding verzekeren: bijna nergens ter wereld produceren we zo efficiënt als in West-Europa, Nederland voorop. Sterker nog, we genereren in dit land veel meer voedsel dan we nodig hebben. Het zal dus nog wel even duren voordat we hier voedselrellen krijgen.

Maar in derdewereldlanden kan een mislukte oogst rampzalig zijn, en juist daar ontbreekt het boeren aan kennis en middelen voor 'efficiënte productie'. Een aantal organisaties, zoals Fairtrade/Max Havelaar, helpt door boeren te begeleiden en een eerlijke prijs te garanderen.

Dus in plaats van ons druk te maken over een kopje koffie van een dubbeltje duurder, zouden we dat geld kunnen besteden aan 'eerlijke' producten, zoals in dit recept. Keus genoeg in Wereldwinkel en supermarkt. Door de tamarinde is Thaise pindasaus wat zuurder dan we gewend zijn.

Snijd elke kipdijfilet in vier gelijke stukken. Meng vissaus, knoflook, ¿ eetl. suiker en geelwortel tot een papje en meng goed met de kip. Laat minstens een uur op kamertemperatuur marineren.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Spreid de kipstukken uit in een ingevette lage ovenschaal en bak ze in circa 30 minuten gaar en bruin, keer ze halverwege. Kook intussen de broccoli en bleekselderij nog knapperig, spoel ze koud en laat uitlekken. Meng 1 eetl. sojasaus door de koolreepjes.

Maak de saus: verhit de kokosmelk tot borrelen, laat de currypasta erin smelten en meng ten slotte de pindakaas, 2 eetlepels sojasaus en tamarinde erdoor. Blijf roeren tot het een gladde saus is. Schep het bakvocht van de kip door de saus, verdeel kip en groenten over borden en geef er de pindasaus en fairtrade pandanrijst bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden