Terugvordering crimineel geld valt erg tegen

Het Openbaar Ministerie vordert van steeds meer criminelen geld terug, maar toch blijft het aantal 'pluk-ze-zaken' fors achter bij de doelstellingen voor dit jaar....

JAN 'T HART

Van onze verslaggever

Jan 't Hart

DEN HAAG

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het OM over 1997. Ze worden vandaag bij de presentatie van het jaarverslag over 1996 in Den Haag bekendgemaakt. Vorige maand werd al gemeld dat het streefcijfer van tweeduizend te plukken criminelen niet werd gehaald, maar nu blijkt dat het aantal nog lager is dan voorzien.

Het Bureau Ontnemingswetgeving van het OM meldde een maand geleden dat het aantal pluk-ze-zaken in 1997 zou uitkomen op vijftienhonderd. Het OM verwacht nu uit te komen op veertienhonderd ontnemingen, zoals de officiee benaming luidt. Vorig jaar ging het om 1306 zaken, een jaar ervoor om 1075. Het totaalbedrag dat in 1996 is 'geplukt', bedraagt veertig miljoen gulden.

Vooral in zaken waar het gaat om lage bedragen, vinden dader en slachtoffer elkaar steeds vaker. Een andere oorzaak van het lage aantal ontnemingen is dat op het vermogen van buitenlandse rechtspersonen lastig beslag kan worden gelegd. Een nieuwe wet, die nog in voorbereiding is, moet daarin verandering brengen.

In het jaarverslag staat verder dat het geweld onder jongeren blijft toenemen. Eerder meldde staatssecretaris Schmitz van Justitie al dat het aantal jongeren dat met de politie in aanraking komt, met een kwart is toegenomen.

Het jaarverslag bevestigt die trend en meldt dat de geweldsdelicten steeds zwaarder worden. Vooral diefstal met geweldpleging neemt fors toe, schrijft het hoofd van het OM, A. Docters van Leeuwen.

Was er in 1991 nog sprake van tweeduizend geweldsmisdrijven door jongeren, in 1994 waren dat er al duizend meer, en in 1996 steeg het aantal explosief naar 5500. Het OM zegt in het jaarverslag zeer bezorgd te zijn over deze ontwikkeling. In elk van de negentien arrondissementen is een jeugofficier van justitie aangesteld om het tij te keren.

Eind 1996 is afgesproken dat 75 procent van de kinderzaken binnen zes maanden moet zijn afgehandeld. In 1996 haalt het OM dat nog niet, maar de nieuwste cijfers bevestigen dat de parketten woord houden. Tussen de 65 en 85 procent van de zaken wordt, afhankelijk van het parket, binnen het halfjaar afgedaan.

Het totale aantal misdrijven neemt af. Volgens Docters van Leeuwen komt dat vooral door de daling van het aantal diefstallen. Extra aandacht krijgen daders die op het criminele pad blijven. 'Sterk recidiverende delinquenten worden opgepakt en voor enige tijd weer ingesloten', zegt Docters.

Op milieugebied werden 16.500 zaken behandeld. Dat is minder dan werd gehoopt, maar dat komt vooral doordat de politie zelf eenvoudige delicten mag afdoen. Het OM komt er dan niet aan te pas.

Grote voorrang krijgt de slachtofferzorg, maar het OM constateert er nog lang niet te zijn. Het treffen van een schaderegeling blijft een lastige zaak. Een meerderheid van de parketten bereikte vorig jaar de doelstelling van 5 procent om een schaderegeling voor elkaar te krijgen. Rechters weigeren dikwijls daders die geen geld hebben, financieel aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden