Terug naar voorbeeld van de Profeet

Twee bekeerde moslims denken verschillend over hun geloof. Annebregt Dijkman vindt dat moslims zich deel moeten voelen van de samenleving, maar Abdul-Jabbar van de Ven wil terug naar het voorbeeld van de Profeet, tot in de details....

In de Naam van Allah,Alle Lof behoort toe aan Allah, en mogen de vrede en zegeningen rusten op Zijn laatste Boodschapper.

As-salaamoe ‘aleikoem beste zuster Annebregt,

Graag neem ik uw aanbod aan u als mijn spiegel te gebruiken. Een spiegel die mij in alle eerlijkheid mijn schoonheid, alsook mijn tekortkomingen toont. Onze geliefde Profeet (mogen Allah’s vrede en zegeningen op hem rusten) heeft in deze reeds gezegd: ‘De gelovige is een spiegel voor zijn broeder.’

U zegt woedend te zijn. Er zou lange tijd geen Nederlander zijn geweest die zo veel woede in u los heeft weten te maken als ik. U had Verdonk kunnen kiezen of Hirsi Ali of Geert Wilders. Maar nee, aan mij viel die twijfelachtige eer te beurt. Ik weet echter niet of dit iets zegt over mij of over u.

Het was hoe dan ook verstandiger geweest de woede te laten zakken alvorens u in de pen klom en niet uw brief te schrijven om uw woede te koelen, zoals u zelf toegeeft. Woede verduistert het verstand, vandaar dat onze geliefde profeet Mohammed (vrede zij met hem) heeft gezegd: ‘Laat niemand een oordeel uitspreken tussen twee mensen terwijl hij boos is.’ Wellicht had dat u ervan weerhouden mij uit te maken voor ‘acteur’, terwijl ik al jarenlang in oprechtheid stad en land afreis om te strijden voor mijn idealen.

Ik vind het jammer dat u mij in uw brief gedeeltelijk aanvalt op basis van verkeerde informatie. Ik geloof niet dat u mij kent, en dat is te merken aan het beeld dat u van me heeft. Ik heb het afgelopen jaar lezingen gegeven over onze schijnheilige houding tegenover de Koran. Ik heb lezingen gegeven over de goede manieren die de Profeet (vzmh) aan de dag legde tegenover zijn echtgenotes, en daarmee ook een lezing tegen de mishandeling, uitbuiting en verwaarlozing van vrouwen. Ik heb lezingen gegeven over de evolutietheorie en het doel van ons bestaan. Ik heb lezingen gegeven die duidelijk maken dat vasten in de ramadan veel meer is dan alleen je eten en drinken laten staan. En ja, ik heb ook lessen gegeven over hoe een moslim zich dient te wassen voor het gebed, aangezien een gebed ongeldig is zonder de juiste rituele reiniging. U zegt dat de rituele reiniging niet behoort tot de prangende vragen waarmee u rondloopt. Ik denk dat hier het belangrijkste verschil ligt tussen u en mij; u denkt dat de positie van de moslims zal verbeteren wanneer zij plaatsnemen in de politiek en de rechterlijke macht. Ik denk dat de oplossing ligt in het terugkeren naar het voorbeeld van de Profeet (vzmh), tot in de kleinste details, en dat dat ook Nederland ten goede zal komen.

U verwijt mij dat ik mijn verantwoordelijkheid niet neem. Ik geloof echter dat mede door mijn inzet veel Marokkaanse hangjongeren van de straat zijn verdwenen, van het criminele pad af. Weg met die weggegooide miljoenen voor jeugdwerkers! Ik geloof dat mede door mijn inzet de onderdrukking die sommige moslimvrouwen thuis hebben ondergaan, is verlicht, en dat er moslimmeisjes zijn bevrijd uit de klauwen van loverboys. Want haatpredikers als Hirsi Ali praten over de hoofden heen van degenen tegen wie ze zeggen te spreken. Maar of u het nu leuk vindt of niet, naar mij wordt wel geluisterd door de mensen over wie het gaat. Ik neem al jaren mijn verantwoordelijkheid. Dat u gefrustreerd bent over het feit dat dat niet gebeurt zoals u zou wensen, is eerder uw probleem dan het mijne.

U stoort zich aan het feit dat ik moslims heb opgeroepen niet deel te nemen aan de democratische verkiezingen. Dit wil echter geenszins zeggen dat ik daarmee een gevaar ben voor de democratie. Wanneer ik moslims zou oproepen niet deel te nemen aan een gebedsdienst in de kerk, wil dat nog niet zeggen dat ik hen oproep de kerk plat te branden.

Ik ben een moslim die zijn buren groet en glas en papier van elkaar scheidt. Ik bekogel geen meisjes in minirok, maar sla gewoon mijn ogen neer. Ik schop geen homo’s van hun fiets, en roep daar ook niet toe op. Als u een bondgenoot zoekt in de strijd tegen eerwraak, gedwongen uithuwelijking of loverboys, dan ben ik uw bondgenoot. Maar als u van mij vraagt democratie te omarmen, de politiek in te stappen, deel uit te maken van een rechterlijke macht die oordeelt met onislamitische wetten, of in het leger te gaan om mijn moslimbroeders in Afghanistan te doden en uit te leveren aan de Amerikanen, dan ben ik uw tegenstander en zult u in mij geen bondgenoot vinden. Ja, ik geloof dat alleen de Schepper het recht heeft te bepalen met welke wetten Zijn schepping bestuurd wordt. Mijn vriendelijke verzoek aan de lezer om nu niet direct in paniek te raken bij deze woorden. Een socialist zal het socialisme als ideale staatsvorm zien, maar dat wil nog niet meteen zeggen dat er horden maoïstische rebellen op het Binnenhof afstormen. Ik geloof dat de ijzersterke argumenten van de islam genoeg zijn om mijn volk te overtuigen en mijn doelen te bereiken, en die argumenten verkondig ik dan ook elke dag in daad en woord.

Bovendien vrees ik dat het merendeel van de burgers, wellicht u incluis beste zuster, een spookbeeld heeft van de islamitische heilstaat. Een spookbeeld dat veraf staat van mijn begrip daarvan. Meer dan genoeg om nog over te spreken dus. Bij deze solliciteer ik dan ook naar een column in deze krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden