Terrorist Fazul Abdullah Mohammed gedood- wie was hij?

Fazul Abdullah Mohammed was (Abdullah) waarschijnlijk al jarenlang de belangrijkste topman van Al Qaeda in Oost-Afrika. De FBI had een prijs van 5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Het heeft er alle schijn van dat hij afgelopen dinsdag is doodgeschoten bij een wegversperring in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Wie was deze man?

Michiel van der Geest
Fazul Abdullah Mohammed Beeld reuters
Fazul Abdullah MohammedBeeld reuters

Volgens het anti-terrorismecentrum van de Amerikaanse legerbasis West Point werd Abdullah geboren op 25 augustus 1972 in Moroni, de hoofdstad van de Comoren, een eilandengroep voor de kust van Oost-Afrika. Hij had een heel normale jeugd; hij speelde voetbal, deed kung-fu, en danste de moonwalk op muziek van Michael Jackson. Hij kreeg zoals elk Comorees jongetje koranles vanaf zijn vierde. Vanaf zijn zestiende begon hij te radicaliseren onder invloed van een salafistische sheik op de eilandengroep.

In 1990 vertrekt hij naar Pakistan, waar hij medicijnenstudie al snel afbreekt om zich aan te sluiten bij de Mujahedin in Afghanistan. Daar, in Peshawar, wordt hij intensief getraind en geïndoctrineerd voor de jihad, de heilige oorlog.

Missie
In 1991 schrijft hij zijn familie een brief dat hij lid is geworden van Al Qaeda. Twee jaar later, in 1993, mag hij op zijn eerste 'missie'. Hij vertrekt naar Somalië om een groep extremisten te trainen die vechten tegen de blauwhelmen van de Verenigde Naties.

Vanaf 1994 pendelt hij heen en weer tussen Khartoem, Nairobi en Mogadishu. Hij speelt een cruciale rol in de voorbereidingen op de grote terreuraanslagen in augustus 1998 in Nairobi en Dar-es-Salaam. Bij die aanslagen komen 224 mensen om het leven, en raken meer dan 5000 mensen gewond. Abdullah zelf bestuurt de pick-up die de vrachtwagen vol explosieven gidst naar de Amerikaanse ambassade in Nairobe.

Bloeddiamanten
Na die aanslagen houdt hij zich nog bezig met de bloeddiamanten in Liberia, en in 2002 krijgt hij de leiding over de activiteiten van Al Qaeda in Oost-Afrika. Hij plant onder andere anti-Israëlische aanslagen in Mombasa, waarbij op 28 november 2002 15 mensen omkomen. Hij overleeft bombardementen van de Amerikanen, ontsnapt aan het Keniaanse leger, en aan een inval van de Keniaanse politie.

Volgens West Point was hij 'opmerkelijk intelligent en zeer goed getraind'. Hij zou vijf talen hebben gesproken en van tien verschillende schuilnamen gebruik hebben gemaakt. Hij werd beschouwd 'als een van de belangrijkste, internationale, nog levende terroristen'. Afgelopen dinsdag werd hij bij een wegversperring door Somalische veiligheidsdiensten doodgeschoten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden