Terre des Hommes krijgt geen subsidie meer

DEN HAAG - Kinderhulporganisatie Terre des Hommes krijgt de komende vijf jaar geen subsidie van de overheid meer. Dat heeft staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlanse Zaken) maandag laten weten.

Screenshot website Terre des Hommes. Beeld
Screenshot website Terre des Hommes.

Kinderhulporganisatie Terre des Hommes krijgt de komende vijf jaar geen subsidie van de overheid meer. Dat liet staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) maandag weten. Ook andere ontwikkelingsorganisaties moeten het minder geld doen. Knapen vindt dat ze minder afhankelijk moeten worden van overheidsgeld.
Terre des Hommes had samen met het Liliane Fonds en Kinderpostzegels Nederland een alliantie gevormd in een poging een bijdrage van het Rijk te blijven ontvangen. Ook 22 andere samenwerkingsvormen hadden een aanvraag ingediend. Knapen heeft aan negentien allianties subsidie toegekend. Het gaat in totaal om 67 ontwikkelingsorganisaties.

Lager
Het was de bedoeling dat die de komende vijf jaar samen ruim 2,1 miljard euro (425 miljoen per jaar) zouden krijgen. Dat bedrag wordt echter lager, omdat het kabinet heeft afgesproken flink te bezuinigen op Ontwikkelingssamenwerking. De negentien allianties die nu subsidie krijgen, hadden samen in totaal bijna 3 miljard euro gevraagd.

Knapen gaf niet precies aan waarom de groep van Terre des Hommes is afgevallen. Hij hield het erop dat de alliantie niet aan de inhoudelijke criteria voldeed. Ook de samenwerkingsverbanden onder leiding van Health Action International en Connect International kunnen fluiten naar het overheidsgeld.

Minder dan gehoopt
Andere organisaties krijgen minder subsidie dan gehoopt. Het meeste geld (421 miljoen euro) gaat uiteindelijk naar Oxfam Novib (421 miljoen euro), gevolgd door Cordaid (402), ICCO (382), Hivos (308) en ZOA (71).
Terre des Hommes wil opheldering en gaat mogelijk in beroep. 'We komen net twee punten te kort op een totaal van zestig punten' aldus Hans Guijt van de organisatie.

Anderen reageerden ook teleurgesteld. Directeur Farah Karimi van Oxfam Novib: 'Ik vind dit moeilijk uit te leggen aan onze partners in ontwikkelingslanden en de mensen daar, die zo op onze steun rekenen.' Oxfam Novib zal nog meer moeten snijden in de eigen organisatie dan gedacht, 'maar de bezuinigingen zullen vooral dramatische gevolgen hebben voor de mensen die wij met ons werk bereiken.'

Toekomst
Staatssecretaris Knapen wil zo snel mogelijk met de organisaties in gesprek over de toekomst van het subsidiestelsel en hun rol daarin. Nu kunnen ze subsidie krijgen als ze minimaal een kwart van hun inkomsten uit andere bronnen dan Buitenlandse Zaken halen. Een andere financieringsstelsel zou pas na 2015 kunnen ingaan. Tot die tijd gelden de huidige regels, benadrukte Knapen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden