Het eeuwige levenJoop 'Puck' Terpstra (1926-2018)

Terpstra schudde de liedjes uit zijn mouw

Hij was een gezelligheidsdier en geboren voor de lichte muziek. Accordeonist en blazer Puck Terpstra werd zo de man van 't Puntje van je neus.

Joop Terpstra Beeld null
Joop Terpstra

'Ik kreeg hem aan de telefoon toen hij de negentig al was gepasseerd. 'Hoe gaat het met Puck?' 'Ach', zei hij. 'Met lopen heb ik wat problemen, maar ik heb gelukkig nog steeds succes bij de spermabank.' Een kleurrijk figuur', vertelt Tonny Eyk, de componist en pianist die in het verre verleden vaak met saxofonist en showman Puck Terpstra heeft samengewerkt.

Terpstra maakte als muzikant deel uit van amusementsorkesten in de jaren vijftig en zestig met als bekendste het Bonelly Kwartet dat aan vele radio- en televisieshows meedeed zoals die van Rudi Carrell en Willy Alberti.

Met zijn echtgenote Rita Spencer (pseudoniem voor Henny van Zon) nam hij als het duo Puck en Petra singles op, zoals De Kristalwals, 't Puntje van je neus en Je kan je leven lang niet bij je moeder blijven.

Hij schreef met accordeonist Johnny Meyer ook nummers voor Manke Nelis en Sjakie Schram. En met Ad van der Gein maakte hij Dierkundeles voor het Cocktail Trio. Later zou hij ook acteren, kleine rolletjes in Zeg 'ns Aaa en enkele videoclips van André van Duin zoals die van Doorgaan.

Terpstra (92) sliep na euthanasie rustig in op 17 oktober in een ziekenhuis in Amsterdam. Zijn vriend Jerry Priessen: 'Op een gegeven moment kon hij niet meer lopen. In het ziekenhuis werd een tumor in zijn ruggemerg gevonden. Toen hoefde het leven van hem niet meer. Hij had geen kinderen, geen vrouw meer en ook geen broers en zussen.'

Hij werd geboren als Johannes (roepnaam Jopie) Terpstra in Amsterdam, het enige kind van een postbeambte. Al in de jaren dertig ging hij accordeon spelen.

Terpstra deed de mulo en haalde ook wat boekhouddiploma's voordat hij een professioneel muzikant werd als accordeonist en blazer.

Priessen: 'Hij was zeer muzikaal en kon eigenlijk alles spelen. Maar het bekendst werd hij als saxofonist. Hij dankte de bijnaam Puck aan zijn kleine gestalte. Hij was niet langer dan 1,66 meter.'

Zijn eerste orkesten waren De Meikevers en The Constellations waarmee hij speelde op dansavonden. In 1959 was hij bij het Bonelly Kwartet, toen hij trouwde met Rita Spencer, zangeres van The Topliners. Ze gingen wonen aan het Rembrandtplein, waar hij begon met het schrijven van liedjes.

Als het moest, schudde hij zo een liedje uit zijn mouw. Toen Willy Alberti werd gevraagd in 1968 de opening van de IJtunnel op te luisteren, schreef hij de IJtunnel Mars:

'Niet meer treuren, niet meer zitten zeuren, want de tijd van wachten is voorbij,

Vanaf heden, duiken we tevreden,

Zij aan zij - in de tunnel door het IJ

Aan varen op de baren, hebben wij het land

We rijen, rijen, rijen naar de overkant.'

Na Bonelly musiceerde hij bij Mini en Maxi. 'In 1976 vroeg Beppie Nooy hem voor de musicals De Jantjes en Oh, Waterlooplein. Tien jaar lang trad hij op in het volkstoneel, waarbij hij ook rolletjes speelde als Japie de orgeldraaier en majoor de Bruin ', zegt Priessen. Daardoor kreeg hij veel aanbiedingen, onder andere voor reclamewerk.

Daarna werd hij fotograaf. 'Hij had geen pensioen, dus hij moest wel wat blijven doen. Op zijn zolder was de ene helft een doka voor zijn fotowerk en de andere helft was bestemd voor het maken van Tiffany glas-in-loodlampen', vertelt Priessen.

Vaak kwam hij bij presentatrice en overbuurvrouw Bridget Maasland en Marnie Neve, de moeder van actrice Neve Campbell.

Tonny Eyk: 'Puck, jaren getooid met een grote snor, was een gezelligheidsmens, geen praatjesmaker. Ik weet dat hij bevriend was met veel collega's zoals Toby Rix.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden