Tennissponsor verzweeg kluis

René van den Berg heeft verzwegen dat hij een kluis heeft in een bank in Zwitserland. Ook hield de van oplichting verdachte tennissponsor stil dat hij grote bedragen had uitgeleend aan anderen, zo blijkt uit het laatste verslag van curator Van Hees dat vlak voor het weekeinde is verschenen....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Van den Berg zit vast in de gevangenis in Arnhem. Daar wordt hij al ruimeen maand verhoord door de opsporingsdienst van de fiscus, de Fiod/ECD. Vanden Berg beantwoordt geen vragen meer en beroept zich op zijn zwijgrecht.

Voordat het Openbaar Ministerie begon met de strafzaak, was Van den Bergfailliet verklaard. Meer dan 1400 beleggers hebben 127 miljoen euro te goedvan de man die bekend werd als sponsor van tennisspelers. Hij maakte deHilversumse tennisclub Hilverheide twee keer nationaal kampioen met toppersals Michaela Krajichek en Martin Verkerk.

Curator Toni van Hees speurt sinds juni met een team van 6 man naar debezittingen van Van den Berg. Hij heeft inmiddels enkele miljoenen euro'sgevonden, maar kan daar nog niet over beschikken. Van den Berg blijkt forseleningen te hebben gegeven aan bekenden. Deze zijn nog niet terug betaald.Van Hees vreest dat alleen via rechtzaken, de leningen terug gevorderdkunnen worden.

Van Hees concludeert dat Van den Berg zijn onderzoek tegenwerkt. Hetverzwijgen van bezittingen door iemand die failliet is verklaard, isstrafbaar. Vandaar dat de curator overweegt zijn aangifte tegen detennissponsor uit te breiden.

Opvallend is dat Van Hees ook overweegt aangifte te doen tegen de zwagervan Van den Berg. Die verkocht zonder toestemming de auto van de vrouw Vanden Berg bij een autohandelaar.

Het detectivebureau Ultrascan speurt namens 68 klanten ook naarbezittingen van Van den Berg. Een woordvoerder meldt dat hij ondermeer eenadvocaat in Liechenstein heeft gevonden die rekeningen heeft beheerd vanVan den Berg. Het bureau stelt dat Van den Berg letterlijk blanco chequesuitschreef op deze rekeningen in Liechtenstein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden