Telefoontjes bezwarend voor VHS-baas Maas

Justitie verdenkt VHS-topman Ed Maas van jarenlange koersmanipulatie. Maas belde geregeld met de bank. Ik ga hem op 16 zetten en dan weet ik wie het Spaans benauwd krijgt....

Als de koers niet zelf naar de zestien (euro) gaat, dan ga ik hem een beetje helpen, als je begrijpt wat ik bedoel.

Aan het woord is op band Ed Maas, topman van vastgoedbedrijf VHS, ook wel bekend als financier en ex-voorzitter van de politieke partij LPF.

Maas belt vanuit zijn vakantieadres in Dubai met zijn beleggingsadviseur bij Staalbankiers. Het is vrijdag 1 maart 2002. Maas is boos op zijn grootaandeelhouders Eddy de Kroes en Aad Ruijgrok.

De Kroes, een voormalig vleeshandelaar die wegens fraude is veroordeeld, wilde snel geld verdienen met aandelen VHS, maar dat was tegen de afspraak.

De Kroes en ook zakenpartner Ruijgrok van Maas hebben, volgens het OM, op verzoek en met behulp van Maas grote partijen aandelen opgebouwd in VHS.

De Kroes zou zelfs keiharde garanties van Ed Maas hebben gekregen. Als hij koopt tegen de 18 euro en tot 2005 vasthoudt, dan belooft Maas om er tegen die tijd 20 euro voor te betalen.

De deal wordt zelfs bij een notaris vastgelegd. De Kroes is echter inhalig en koopt alvast aandelen VHS die ver onder de afgesproken prijs van acttien euro liggen. Maas is woedend. Ik geef ze gvd die aandelen bijna cadeau, regel financieringen voor ze, geef ze inkoopgaranties. Het is een loterij zonder nieten... De Kroes zit zich gewoon rijk te rekenen, zegt Maas via de telefoon tegen zijn beleggingsadviseur bij Staalbankiers.

Maas zegt er voor te zorgen dat de koers gaat kelderen. Ik ga hem op zestien zetten en dan kan ik nu al zeggen wie het Spaans benauwd krijgt.

Maas drukt de adviseur op het hart dat de opzet absoluut geheim moet blijven. Ook anderen bij Staalbankiers mogen niets van de deal weten, omdat zij contact met De Kroes hebben.

Mocht De Kroes vragen stellen vanwege de plotselinge koersdaling, dan moet de bank zeggen: Dat weet ik niet, maar Ed Maas verkoopt niet.

Opmerkelijk is dat de koers van VHS na de telefonische conversatie in een duikvlucht terecht kwam. Het aandeel valt van 18,20 euro in twee dagen tijd naar 17,45, een daling van 4,1 procent.

Staalbankiers bevestigt dat het gesprek heeft plaatsgevonden. Het kwam aan het licht bij een intern onderzoek. Staalbankiers heeft de band overgedragen aan justitie.

De senior-beleggingsadviseur is aan de kant gezet. Hij heeft een valse verklaring afgelegd en informatie achtergehouden, zegt woordvoerder Kees Jongsma van Staalbankiers. Volgens hem blijkt uit het gesprek dat de bank een veel passievere rol heeft gespeeld dan onlangs werd aangenomen.

We betreuren het ten zeerste dat nader onderzoek nieuwe feiten aan het licht heeft gebracht die ons noodzaken tot deze maatregelen. De integriteit van de bank staat bij ons echter voorop, aldus directeur P. de Ruiter van Staalbankiers in een verklaring. De beleggingsadviseur is de derde persoon die Staalbankiers moet verlaten vanwege de voorkennis-affaire.

Begin juni deed justitie een inval bij het hoofdkantoor van Staalbankiers in Den Haag. De bank wordt verdacht van betrokkenheid bij de voorkenniszaak rond vastgoedfonds VHS.

Staal, opgericht in 1916, is actief op het gebied van vermogensbeheer voor de welgestelde particulier. Sinds 1994 is Staalbankiers een onderdeel van verzekeraar Achmea.

Het onderzoek naar handel met voorwetenschap in aandelen VHS loopt al sinds 2003. Staalbankiers deed toen zelf al onderzoek naar de betrokkenheid van twee medewerkers bij volgens de bank ongeoorloofde handel in aandelen VHS.

De twee werden hierop ontslagen en de relatie met VHS werd verbroken. Staal stelde beurstoezichthouder AFM op de hoogte. Onderzoek van AFM leidde in 2004 tot aangifte bij justitie tegen VHS-topman Ed Maas.

Uit de ontslagzaak van een van de betrokken medewerkers voor de Haagse kantonrechter in juni 2004 blijkt dat superieuren bij Staalbankiers steeds op de hoogte waren van het handelen rond VHS-aandelen en er zelfs toestemming voor verleenden.

Naar aanleiding van het onderzoek dreigt AFM Maas af te zettenals bestuurder van VHS. Eind juni besloot Maas een bod uit te brengen op alle uitstaande aandelen om VHS van de beurs te halen.

Maas wordt door het OM verdacht van het jarenlang manipuleren van de koers van VHS. Hij zou daarvoor onder meer Eddy de Kroes als stroman hebben gebruikt. Naast Maas en Staalbankiers, wordt ook De Kroes als verdachte beschouwd. Maas ontkent.

De advocaat van Maas, Oscar Hammerstein, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. In dagblad De Telegraaf ontkent Maas de aantijging.

Volgens hem is het bewuste telefoongesprek uit zijn verband gerukt. Mocht er al sprake zijn van opzet, dan is het nooit uitgevoerd, want de koers van VHS is nooit de tot 16 euro gedaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden