Tekort aan hop dreigt voor speciaalbierbrouwers

Er dreigt een tekort aan hop, het ingrediënt dat bier zijn bittere smaak en aroma geeft. Met name kleine speciaalbierbrouwers zijn de klos: grote brouwers als Heineken leggen hun hopinkoop vast, kleine brouwers nemen wat er over blijft. En dat is dit jaar weinig.

Brand IPA, een biertje met veel hop. Beeld anp

Debet aan het tekort is de slechtste oogst van dit jaar, veroorzaakt door de droogte in de zomer. Ook de cafégangers die en masse speciaalbieren bestellen in plaats van een pilsje of rode wijn dragen schuld.

Er worden nu twee keer zoveel speciaalbieren gebrouwen als zeven jaar geleden, zegt Constant Keinemans, voorzitter van het Klein Brouwerij Collectief. In speciaalbier zit 10 tot 20 keer meer hop als in pils. Al deze zaken bij elkaar opgeteld maken een dringend tekort.

De hop is 10 tot 300 procent duurder geworden. Sommige soorten zijn helemaal niet meer leverbaar, zegt Pieter van Rooij. Zijn bedrijf Selected Brewing Ingredients doet de inkoop van ingrediënten voor kleine brouwers. Met name aan aromahoppen, die zorgen voor een bijzondere smaak, is een tekort.

Nederlandse brouwers halen hun hop onder meer uit Engeland, Duitsland en de VS. Keinemans: 'Ik denk dat het een goede optie zou zijn meer hop in Nederland te gaan telen om minder afhankelijk te worden van hop uit het buitenland.'

Hop. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden