Update

Teeven: minder incidenten, nog 187 verdachten in cel

DEN HAAG - In Nederland is een positieve trend waar te nemen in het aantal incidenten tijdens de viering van de jaarwisseling, maar er is nog geen geen reden voor tevredenheid. Er zijn landelijk 25 procent minder incidenten geweest dan vorig jaar maar er zijn 20 procent meer mensen aangehouden.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zaterdag gezegd. Hij baseerde zich daarbij op voorlopige cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie in achttien van de negentien parketten. Alleen het parket van Breda was nog niet meegeteld. Volgens Teeven zijn er meer mensen aangehouden doordat de politie minder tolereert en dan sneller ingrijpt. Hij vindt dat dit ingezette 'zero-tolerance-beleid' goed uitpakt en wil daarmee doorgaan. Ook preventieprojecten in buurten werpen volgens hem vruchten af en moeten worden voortgezet.

187 in cel
De politie heeft tijdens de jaarwisseling door het hele land 642 verdachten aangeleverd aan het Openbaar Ministerie (OM). Daarvan wachten 187 in de cel hun beoordeling door het OM af. Het parket-generaal van het OM maakte dit zaterdag bekend.

Maandag worden in Den Haag en Rotterdam supersnelrechtzittingen gehouden, dinsdag in Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Zeker 23 gevallen worden berecht met supersnelrecht, zeker 44 gevallen voor snelrecht. Deze aantallen zullen nog oplopen, meldt het OM. Dit weekend wordt bepaald wie zich voor de supersnelrechter, of later voor de snelrechter of reguliere rechter moet verantwoorden.

Van de 642 verdachten worden 243 mensen verdacht van geweld tegen personen en 115 verdacht van geweld tegen personen met een publieke taak. In de overige gevallen gaat het om andere delicten, zoals vernielingen en brandstichting.

Op zittingen van het OM zijn in Amsterdam en in Utrecht zaterdag al taakstraffen opgelegd. In Amsterdam wordt zondag al gestart met de uitvoering van deze taakstraffen.

Hogere strafijs
In strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling eist het OM langere gevangenisstraffen en hogere taakstraffen of geldboetes. De strafeis ligt 75 procent hoger dan anders.

Met ingang van de afgelopen jaarwisseling eist het OM nog hogere straffen dan vorig jaar in gevallen van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak, zoals politieagenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden. Met ingang van oud en nieuw ligt de strafeis in deze gevallen standaard 200 procent hoger. Vorig jaar was dat 150 procent hoger.

Supersnelrecht betekent dat verdachten binnen drie dagen worden berecht. Opgelegde taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling worden uitgevoerd en opgelegde celstraffen direct na de (super-)snelrechtzittingen worden uitgezeten. In de eerste twee weken van januari zullen de snelrechtzittingen plaatsvinden.


Incidenten gelijk
Het aantal incidenten waarbij brandweerlieden tijdens de jaarwisseling zijn belemmerd in hun werk, is ten opzichte van vorig jaar ongeveer gelijk gebleven. Dat blijkt uit zaterdag openbaar geworden voorlopige cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR). De cijfers zijn afkomstig van de Veiligheidsregio's, zijn voorlopig en kunnen later nog worden gecorrigeerd.

De incidenten tegen brandweerpersoneel lijken wel in ernst te zijn afgenomen. 'En dat is positief', aldus Lieke Sievers namens de Raad van Regionaal Commandanten van de NVBR. 'Wij hebben de afgelopen periode een grote focus gelegd op een betere bescherming van brandweermensen met een publieke taak. Ook wilden wij een betere registratie van incidenten.'

Tijdens nieuwjaarsnacht heeft zich een aantal incidenten voorgedaan. Zo liet de NVBR weten dat de brandweer in acht gevallen is gehinderd in het werk, waarbij de politie of ME de brandweer heeft moeten assisteren. Ook is sprake geweest van belediging van de brandweer (1 keer), bedreiging (3 keer) en openlijke geweldpleging zoals het gooien van vuurwerk naar brandweermensen en brandweerauto's (9). In één geval is er sprake geweest van poging tot (zware) mishandeling.

Druk maar overzichtelijk
Uit de landelijke inventarisatie blijkt, aldus de NVBR, dat de jaarwisseling voor de brandweer in de meeste regio's in Nederland druk maar overzichtelijk is verlopen. Volgens de organisatie is dat mede te danken aan de voorbereidingen die lokaal en regionaal zijn getroffen.

'Enerzijds zijn dat de gemeenten met wijkverenigingen, buurtbewoners en organisatoren van evenementen, die hele goede afspraken hebben gemaakt. Aan de andere kant kunnen wij ook constateren dat de brandweer met politie, ambulance en gemeentelijke diensten en in samenwerking met de meldkamers bijzondere inspanningen hebben geleverd. Zo is tussen de partijen uitstekend samengewerkt waardoor incidenten werden voorkomen of snel in de kiem konden worden gesmoord.' Volgens Sievers moeten de gezamenlijke initiatieven landelijk met elkaar worden gedeeld.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden