Tea Party

Vermomd als indianen lieten opstandige Amerikaanse kolonisten op 16 december 1773 een scheepslading thee van de Engelse East India Company in de oceaan verdwijnen....

De actie in Boston, Massachusetts, was de grootste uitbarsting van koloniaal verzet tegen de Tea Act, die in april van hetzelfde jaar was aangenomen en waarmee belasting werd geheven op de populaire drank. Die belasting moest de East India Company - die ondanks het wereldwijde theemonopolie in financiële moeilijkheden verkeerde - behoeden voor een faillissement.

Na de Tea Party sloeg Engeland genadeloos terug. De haven van Boston werd gesloten en zou dicht blijven tot er voor de thee - waarde 10 duizend pond - was betaald.

Thee zetten en vooral het nuttigen van een tea is door de Engelsen tot kunst verheven. Hoe een Engelsman thee zet? De ware liefhebber kookt water, vult de theepot ermee om hem alleen nog maar voor te verwarmen en brengt ondertussen opnieuw een flinke hoeveelheid water aan de kook. Als dat water begint te koken de theepot leeggieten, vijf overvolle theelepels met losse thee van goede kwaliteit (eventueel in een thee-ei, maar zeker niet geen theezakjes) in de pot scheppen en er het kokende water op gieten.

Voor thee op Engelse sterkte kunnen er nog twee tot drie extra scheppen thee in de pot, en wordt de thee geserveerd met een scheut melk.

Serveer bij de thee dadel-walnootcake en scones.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef 340 gram zelfrijzend bakmeel en 1 theelepel koekkruiden. Voeg toe: 120 gram in stukjes gesneden koude boter, 60 gram witte basterdsuiker, 1 ei, 1,5 dl melk, 60 gram fijngehakte gehakte walnoten en 60 gram fijngehakte dadels en 3 theelepels pannenkoekstroop. Kneed het tot een goed deeg. Doe het over in een ingevet cakeblik. Bak de koek gaar in vier tot vijf kwartier. Laat afkoelen.

Zeef voor 8 scones 225 gram witte bloem, doe er een snufje zout en 3 theelepels bakpoeder bij. Kneed er 50 gram in dobbelstenen gesneden boter doorheen, en roer er 2 eetlepels basterdsuiker door, meng er 1,5 dl melk door en zorg ervoor dat het deeg soepel wordt, maar niet te vochtig.

Rol het deeg op het aanrecht waarop wat bloem is gestrooid uit tot een cirkel van 2,5 tot 3 cm dikte. Steek 8 rondjes uit met een doorsnee van 5 centimeter. Doe de scones over op een stuk ingevet bakpapier en bestrijk de scones met melk. Bak ze in tien minuten gaar in een oven op 230 graden.

De traditionele manier om scones te eten is elke helft royaal te besmeren met aardbeienjam en een fikse dot clotted cream (of geklopte slagroom).

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden