Te weinig smaak, nieuwe Michelin-gids 'teleurstelling'

De Michelingids van 2013 is een enorme domper voor de restaurantwereld. In jaren zijn er niet zo weinig sterren bijgekomen. Dit jaar welgeteld één.

Chef-kok Hans van Wolde van restaurant Beluga wacht in spanning op de uitslag tijdens de uitreiking van de Michelin gids 2013. Beeld anp

Mac van Dinther, culinair recensent voor de Volkskrant, beschrijft de nieuwe gids als een 'enorme teleurstelling'. 'Het viel echt tegen.' Voorafgaand aan de presentatie waren er hoge verwachtingen, voor het eerst in zes jaar werd de gids weer op Nederlandse bodem gepresenteerd. 'Dat doen ze alleen als er groot nieuws is.' Velen hoopten op een derde driesterrenrestaurant. Tevergeefs.

Smaak
De Michelin-inspecteurs misten smaak in Nederland. 'Ze kunnen ons dit jaar niet overtuigen', zei hoofdinspecteur Werner Loens tegen Van Dinther. De tweesterrenrestaurants die mogelijk in aanmerking kwamen, werden afgelopen jaar tot maar liefst acht keer bezocht. Daarnaast mist Nederland op dit moment economisch draagvlak. Er is nu een trend voor goedkopere restaurants.

Ondanks dat het dit jaar een zuinige gids is, zijn er drie nieuwe tweesterrenrestaurants bijgekomen. Nederland telt er nu 18, een record. Volgens Michelin toont dit aan dat het wel goed gaat met de betere restaurants. Zo wist Chef-kok Moshik Roth zijn twee sterren te evenaren in zijn nieuwe restaurant &samhoud places in Amsterdam. De kok is er zelfs op vooruit gegaan, volgens Van Dinther.

Ster inleveren
Dit jaar moesten vijf restaurant hun ster inleveren. 'Dat gebeurt elk jaar wel weer,' stelt van Dinther. Zodra een restaurant verhuist of er gebeurt iets met de chef dan is het bijna logisch dat dat van invloed is op de kwaliteit van het eten. De jonge chef-kok Mohamed El Harouchi van restaurant Solo in Gorinchem had een jaar geleden een zwaar auto-ongeluk waardoor hij niet meer kon werken. Het verlies van de ster was dan ook geen grote verrassing.

De opvallendste nieuwe ster is volgens Van Dinther die voor Chinees restaurant Han Ting in Den Haag. 'Dat is een heel interessante en spannende keuken.'

Xioban Ji en Ting Ting Ji van restaurant Han Ting Cuisine in Den Haag Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.