Te veel betaald chipgeld naar beter openbaar vervoer

Het geld dat openbaarvervoerbedrijven overhouden door ov-reizigers die vergeten uit te checken, moet nog meer dan nu worden geoormerkt voor beter openbaar vervoer. Een SP-motie met die strekking is vandaag aangenomen door de Tweede Kamer.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

De borg die reizigers kwijt zijn als ze zich vergeten af te melden kunnen de ov-bedrijven momenteel op hun rekening bijschrijven. Ze zijn wel verplicht dat geld te gebruiken voor bijvoorbeeld betere informatiecampagnes om mensen te wijzen op het belang van uitchecken in het ov. De SP vindt echter dat dat geld besteed moet worden om het ov te verbeteren en vond een Kamermeerderheid aan haar zijde.

Motie-indiener Farshad Bashir is in zijn nopjes. 'Van de tientallen miljoenen euro's kunnen bijvoorbeeld de tarieven van het treinkaartje worden verlaagd', oppert hij. 'Maar het geld kan ook worden gebruikt om te voorkomen dat buslijnen worden opgeheven.'

Transacties

Jaarlijks zijn er miljoenen transacties met de chipkaart waarbij er iets misgaat met het in- of uitchecken. Hierdoor is de reiziger zijn volledige borg kwijt. Deze kan oplopen tot 20 euro per reis. Slechts een paar procent van de reizigers vraagt dit geld terug. Bashir denkt dat door zijn motie dat geld beter wordt besteed en dat het niet in 'de zakken van bijvoorbeeld de Franse en Duitse aandeelhouders van vervoersbedrijven' verdwijnt.

'Het geld moet straks dus zorgen voor lagere tarieven, betere verbindingen en andere investeringen in goed openbaar vervoer. Tegelijk zorgt deze motie ervoor dat de vervoersbedrijven het aantal mislukte transacties moeten terugdringen. Zij hebben hier immers voortaan geen financieel voordeel meer bij.'

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden