Taxi!

DE MEESTE Engelse voetbalvandalen schijnen vermomd als veearts, procuratiehouder of callgirl in Oostende en Hoek van Holland van boord te komen en een beleefde buiging te maken naar Belgische en Nederlandse ordebewaarders die er, vermomd als cameraman, drugsdealer of hoerenloper, achter moeten zien te komen welk kwaad ze in de...

Zo is Euro 2000 nu eigenlijk al mooier dan zomaar een feest. Het is een bal masqué.

Steeds kleiner worden intussen berichtjes van de volgende inhoud:

'Opnieuw is vannacht een auto van TaxiDirekt geheel uitgebrand voor de deur van de chauffeur. De politie houdt er rekening mee dat chauffeurs van Taxicentrale Amsterdam (TCA) met de brand hebben te maken.'

Dat voor dit soort lokale incidenten weinig aandacht bestaat, ligt natuurlijk voor de hand. De media hebben er even geen tijd of geen plaats voor (in veel kranten worden ze niet eens vermeld) en de vermomde bewaking, dat weten we: die houdt vermomde supporters in de gaten.

Allemaal tot genoegen van de voorzitter, of de directeur, of zeg maar gerust de Leider van TCA, de heer Grijpink.

Fascinerende man. Hij oogt wat ouwelijk, en wat zorgelijk, bijna verdrietig.

Laatst zag ik hem door een verslaggever opgewacht worden voor een gebouwtje waar hij zojuist met zijn manschappen had vergaderd over een 'compromisvoorstel' van de gemeente Amsterdam. Onzin natuurlijk, want er is allang een wet aangenomen die voorschrijft dat de chauffeurs van TCA collega's van een andere firma op hun standplaats moeten dulden, dus er valt niks meer te onderhandelen. Maar ja, Amsterdam - slapjanussen, zoals bekend. En dat weet Grijpink als geen ander.

Met het gezicht van iemand die er 't liefst om zou huilen, verzekerde hij dat hij z'n chauffeurs zojuist een uur lang tot kalmte had proberen te manen, al moest iedereen toch inzien dat hun groot onrecht was aangedaan, en dat ze bijna werden getart om terwille van hun brood en hun arme schapen van kinderen de vreemde indringers de hersens in te slaan.

'Maar dat mág toch niet?', vroeg de verslaggever goedhartig.

En Grijpink, haast in wanhoop: 'Ik weet niet of ik ze in de hand kan houden.'

Op zulke momenten krijg ik even een filmscenario-achtig visioen, waarin je de leider van TCA aan het eind van de vergadering zijn manschappen zwijgend een in oranje papier verpakt overlevingspakket ziet uitreiken, bevattende een mitrailleur, een honkbalknuppel en een molotovcocktail, want Grijpink staat voor zijn mensen.

Zijn adjunct heet trouwens Hans Janmaat, en die kijkt altijd alsof z'n broer het heeft gedaan.

Gisteravond verscheen de lieve burgemeester van Amsterdam nog even voor de camera. Hij trok een heel streng gezicht, en zei dat hij zeker in deze weken geen ordeverstoring zou dulden.

Artikel 140.

Lijkt me in dit geval heel eenvoudig toe te passen, juist omdat het om preventie gaat.

Van allerlei andere potentiële onruststokers weet je nooit zeker wat ze van plan zijn - in de keurigste Nederlandse dorpswijken kun je de komende dagen hossende dronken malloten tegenkomen, die nochtans niet van zins zijn andermans bezittingen in brand te steken, en zelfs onder de vermomde Engelse en Duitse supporters schijnen types te zitten die er na twee, drie klappen mee ophouden.

De enige onvermomde hooligans waar Amsterdam iets van te vrezen heeft rijden in auto's rond die zichtbaar het logo van Grijpink op hun dak hebben.

Voor de zekerheid drie weken vastzetten, zou ik zeggen als ik Patijn was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden